Černobílý sen Jana Olberta

Vernisáž

Vernisáží bude v úterý 12. dubna 2022 zahájena v pražské vinárně a galerii U Posledního soudu výstava černobílých fotografií básníka, hudebníka a fotografa Jana Olberta, nazvaná krátce a výstiženě Sen. Autora a jeho dílo představí malířka a grafička Bohunka Waageová. O hudební zážitek se postará sám Jan Olbert, který zahraje na kytaru několik svých skladeb. Na sklenku výtečného vína návštěvníky vernisáže pozve vinárník, průvodce a galerista Václav Srb, emeritní předseda Koruny české (monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska).

olbert sen 1Jana Olberta (* 1950) provází fotografie, malování i hudba po celý život. Od mala rád kreslil a zpíval, maminka ho vedla k hudbě. Není proto divu, že jako desetiletý vstoupil do sboru Bohumila Kulínského, ve třinácti začal hrát na kytaru. V sedmnácti si pořídil první fotoaparát a focení se stalo rychle jeho celoživotní vášní.

Po studiu na SPŠS absolvoval Institut výtvarné fotografie v Olomouci. Vzdělání si dále rozšiřoval a i v něm kombinoval fotografování a hudbu. Dnes nejenom hraje na kytaru, ale také hudbu skládá. Připomeňme alespoň varhanní skladbu Introdukce ke znovuotevření kostela Navštívení sv. Jana Křtitele ve Svatém Janu pod Skalou.

Stál u zrodu fotoskupiny OSA (Olbert, Suková, Altman), účastnil se a účastní autorských i skupinových výstav nejenom doma, ale i v zahraničí, publikuje ve fotografických časopisech.

olbert sen plakatPostupně přechází od jednotlivých fotografií k souborům a fotografickým cyklům, posunul se také od realistické fotografie k abstrakci a fotografice. Ve svojí tvorbě hledá vyjádření fotografií v kombinaci s počítačovou grafikou. Právě to je také zřejmé na aktuální výstavě... V současné době se věnuje především volným cyklům a panoramatické fotografii krajiny.

Jan Olbert také napsal a ilustroval dvě knihy. Jedna je o lidovém výtvarníkovi Emilovi Károvi, jehož drobná dílka jsou bohatě rozeseta doslova po celém světě. Druhou knížkou je sbírka básní Žít svůj život.

Výstavu černobílých fotografií Jan Olbert: Sen můžete v pražské vinárně a galerii U Posledního soudu, která ji pořádá ve spolupráci s kutnohorskou ArcusGallery, navštívit do neděle 8. května 2022.

Snímek Jana Olberta

xxx mim hlavickaAutor: MiM
Autor je šéfredaktorem webu Putování za uměním

O vernisážích dalších výstav výtvarného umění u nás i v zahraničí se dočtete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery