Poezie stromů Bohunky Waageové

Výtvarné umění

V pražské vinárně a galerii U Posledního soudu (Jagellonská 8) bude již za několik málo dnů, v úterý 9. listopadu 2021, zahájena výstava obrazů a faksimile malířky Bohunky Waageové, kterou příznačně nazvala Poezie stromů.

poezie stromu plakatVernisáží výstavy, která začíná v 17:30 hodin, provede a autorku i její tvorbu představí a na sklenku výtečného vína pozve vinárník, průvodce a gelerista Václav Srb, emeritní předseda Koruny české (Monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska).

Malířku a grafičku Bohunku Waageovou, která ve své tvorbě vyznává imaginaci a fantazii, vždy však v kombinaci s realistickými prvky, jsme požádali o malý rozhovor nejenom k její aktuální výstavě Poezie stromů...

Stromy v mnoha podobách hrají ve Vaší tvorbě významnou roli. Co Vás na nich tak přitahuje?

poezie stromu 1poezie stromu 2Když svítí slunce, paprsky rozehrají na stromech úžasné divadlo. Přitom některé "dospělé" stromy mají kompozici větví takřka neuvěřitelnou a připadá mi, že si hrají. Vždyť stromy jsou tu takřka od nepaměti, vyprávějí příběhy, pomáhají nám dýchat. Co bychom byli bez stromů? Já se snažím ty příběhy objevit, zachytit, vyfotit a poté vytvořit obraz.

Postavíte expozici jen a pouze "ze stromů" nebo se návštěvníci mohou těšit i na jiná výtvarná témata, kterým se dlouhodobě věnujete?

Řekla jsem si, že prostor vinárny není velký a tak ho převážně zaplním stromy. V podstatě to bude moje první výstava hlavně se stromy. Doplním ji několika malými formáty a signovanými autorskými tisky s jinou tématikou.

Blíží se konec roku. Jak byste jej z Vašeho pohledu zhodnotila?

poezie stromu foto barborapoezie stromu kalendar barboraJako vždy byl pracovní, ale mě to moc baví. Také jsme s přítelem cestovali, letos po krásných Čechách a Moravě. A zase jsem tam objevila kromě jiného nádherné stromy. Měla jsem i zajímavé objednávky týkající se hlavně duchovních témat. V neposlední řadě jsem pracovala na "sv. Barboře" do uměleckého velkoformátového kalendáře Hora Kutná v umění výtvarném 2022. Hledala jsem neobvyklý pohled a objevila jsem chrám sv. Barbory v zeleni. A na závěr roku mě čeká ještě výstava právě v Kutné Hoře.

A jaké umělecké plány máte pro rok následující?

poezie stromu krizova cestaPřipravuju další výstavy, budu pracovat na grafických listech pro bibliofilii Křížová cesta. To je závažné téma, věnuji se tomu, už mám připravené kresby. Ale hlavně, aby člověk byl zdravý a v pohodě a mohl pracovat. Zatím se mi to daří a za to moc děkuji.

Ještě připomeneme, že výstavu Bohunka Waageová: Poezie stromů můžete v pražské vinárně a galerii U Posledního soudu navštívit do neděle 5. prosince 2021.

Autor: MiM

Další rozhovory o výtvarném umění u nás i v zahraničí si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery