Před několika dny zahájila provoz nová galerie...

Fotografka, grafička, básnířka a galeristka Martina Primová

Výtvarné umění

Je to jako úkaz z jiného světa... V době coronavirové, kdy mnohé kulturní instituce přežívají jenom s vypětím všech sil, vznikla nová galerie. Pravda, její zakladatelka a majitelka, fotografka, grafička a básnířka, Martina Primová skromně dodává, že je to minigalerie. A pojmenovaná je příznačně: Prima galerie.

prima galerie logoprima galerie 2prima galerie 1Požádali jsme galeristku Martinu Primovou, aby čtenářům webu Putování za uměním svoji minigalerii představila...

Až při toulkách jihozápadní Moravou navštívíte Moravský Krumlov, město s bohatou, ale i pohnutou historií, nezapomeňte se vydat i do nedaleké vesničky Rybníky. Právě tady totiž kromě historických budov, jako je barokní mlýn, kostel či kaple sv. Markéty najdete i mini Prima galerii. Vznikla v bývalém průjezdu rodinného domu pro radost nejenom mojí a snad i místních, ale také turistů a milovníků umění.

Máte už představu, jak bude Vaše galerie fungovat?

V plánu jsou periodické, měsíční prodejní výstavy fotografii, básní, obrazů, kreseb či rukodělných výrobků. Doufám, že autoři, se kterými budeme spolupracovat, návštěvníky Prima galerie vždy něčím zaujmou a alespoň trošku ukojí jejich hlad po umění.

Kdy jste zahájila provoz Prima galerie a kterou výstavou?

prima galerie 3prima galerie 4Prima Galerie se poprvé otevřela světu ve čtvrtek 10. června 2021 a to mojí výstavou nazvanou Ze života.

Tato výstava, je takovým průřezem mojí tvorbou, takže tu nejsou pouze fotografie či básně z určité doby, ale náhodně vybrané z jednotlivých let. A to proto, že ač je to již moje čtvrtá výstava, tak místní lidé neměli moc možnosti se s mojí tvorbou seznámit. Pro mnohé je překvapením čemu se vlastně věnuju...

A výstavní plán na nejbližší dobu?

Po ukončení první výstavy připravuji fotografickou výstavu Proměna, aneb Rybnický most. A s Martou Valentovou chystáme prezentaci jejích básní a fotografií, další fotovýstavu pro Prima galerii potom připravuje Lenka Bláhová.

prima galerie listeckyprima galerie sasaCo ještě dalšího návštěvníkům Vaší galerie nabídnete a doporučíte?

Vybrat si můžou z různých doplňkových specialit ze stálé nabídky - pohlednice, fotografie, stolní i závěsné kalendáře, knihy... Každá prodejní výstava bude doplněna o další nabídky vystavujících autorů. U té právě probíhající jsou to moje básnické sbírky Přímořská kocovina či Ještě pár minut. A také úplná novinka, první číslo obnovené ediční řady Pohádkové lístečky - U rybníka v Rybníkách.

Nabízíme také možnost pořádat v Prima galerii soukromé výstavy či posezení s přáteli nad uměním...

Autor: MiM
Snímky: Martina Primová, Galerie Prima

Další rozhovory o výtvarném umění u nás i v zahraničí si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery