Nadčasové umělecké kalendáře

Výtvarné umění

Nakladatelství Globus International se dlouhodobě věnuje ve své edici Tempus in Immortalibus Lapidibus vydávání uměleckých nástěnných kalendářů, které patří ke špičce těch, které v České republice vycházejí. Jest to především zásluhou výběru autorů z řad našich předních výtvarníků i perfektním zpracováním tiskárny Label na Horách Kutných. Edici založil a řídí Miroslav Moravec, který s oslovenými kumštýři luxusní kalendáře spoluvytváří.

Vznikají tak víc než jen líbivé měsíční přehledy ročního koloběhu, ale především sběrateli vyhledávané kolekce uměleckých reprodukcí, často sloužící k pozdějšímu zapaspartování či zarámování vybraných děl do nejrůznějších interiérů. Letos nás nakladatelství Globus International potěšilo vydáním hned tří kalendářů – Hory Kutné v umění výtvarném, dalším jsou Andělé Bohunky Waageové a ten právě představovaný našim článkem z ateliéru pražského výtvarníka Františka Letáka.

František Leták: Obrazy 2021

icer letak 1icer letak 2Doslova malířským skvostem jsou krajiny či tváře našich historických měst z palety akademického malíře Františka Letáka, přezdívaného pro jeho nejmilejší, až osudový námět, Portrétistou Prahy. V představovaném kalendáři milovníky výtvarného umění František Leták potěšil výběrem tentokráte velmi pestrým.

Třináct listů kalendáře není „pouze“ zaměřeno na pražské věže, střechy a zátiší, ale nabízí pohledy kupříkladu na šumavské údolí Brčálník, malířskou momentku z Beskyd či sady pod Milešovkou. Nádherná je kupříkladu Vltava pod Mělníkem, v originále olej na plátně o velikosti 500 x 700 mm, nebo Slatiňany, zámecký park, v originále olej na plátně o velikosti 500 na 800 mm. Hlavní město republiky ale přece jen zkrátka nepřišlo, jak napovídají názvy dalších děl, jako třeba Sv. Mikuláš nebo Na Karlův most.

Letákovo dílo se vyznačuje poctivým kumštem s až schikanederovským šerosvitem, ohromným citem pro světlo a detail.

František Letákicer letak 4icer letak 3 (* 1949) žije a tvoří v Praze. Jak prozrazuje jeho tvůrčí medailón na zadní straně vzpomínaného kalendáře, byla to láska ke kreslení, která ho přivedla v roce 1966 na Střední průmyslovou školu sklářskou v Kamenickém Šenově, kde si vybral obor malování, tvarování a lepení skla. Po absolutoriu se v roce 1971 přihlásil ke studiu na Akademii výtvarného umění v Praze u Františka Jiroudka, kde se zabýval krajinomalbou. Restaurování studoval u Raimunda Ondráčka a figurální tvorbu u Karla Součka. Studia ukončil v roce 1977 a dnes patří mezi naši současnou malířskou špičku.

Maluje zátiší, portréty i postavy, krajiny a především svoji velkou lásku – Prahu, pražské motivy. Pravidelně vystavuje v galerií doma i v zahraničí – kupříkladu v Japonsku, Řecku, na Kypru...

V současné době se František Leták připravuje na svoji další, v pořadí již šestnáctou, japonskou výstavu, tentokráte v samotném Tokiu. Pokud koronavirus dovolí, tak ta se uskuteční zjara roku 2021. V nabídce japonským milovníkům klasického evropského výtvarného umění budou jak Letákova pražská zátiší, tak i krajiny z Beskyd, Šumavy či Litoměřicka, kde prožil mládí a velmi rád se tam vrací.

icer letak zsKalendář František Leták: Obrazy 2021 vydalo jako 8. svazek specializované edice Tempus in Immortalibus Lapidibus nakladatelství Globus International. Prohlédnout a objednat si jej můžete v internetové Galerii myrro, nebo přímo zde. Další kalendáře z této edice, která se specializuje na velkorozměrové nástěnné sběratelské umělecké kalendáře, najdete zde.

icer oba portretAutor: Ivan Černý
Foto: i-passage.cz

Novinář a spisovatel Ivan Černý je spolupracovníkem redakce

Recenze dalších událostí z výtvarného umění u nás i v zahraničí si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery