Barevná encyklopedie o pokojových rostlinách

Literatura

antikvariátu internetové pasáže i-passage.cz se objevil velice zajímavý přírůstek. Anglicky psaná encyklopedická publikace o pokojových rostlinách, kterou pod názvem House Plants v roce 1968 vydala Artia pro londýnské nakladatelství Spring Books.

Publikace v plátěné vazbě se zlatou ražbou je velkého formátu (202 x 260 mm) a po krátkém úvodu s černobílými pérovkami, který osvětluje, jak se mají pokojové rostliny přesazovat, rozmnožovat a vůbec o ně úspěšně pěčovat, následují barevné tabule s vyobrazeními těch nejznámějších i méně obvyklých pokojových rostlin.

house plants titulhouse plants 1Úkolu technicky dokonalou kresbou čtenáři květiny zelené i kvetoucí přiblížit se ujala výtvarnice Jiřina Kaplická (* 30. března 1901; + 2. listopadu 1984).

Malířka Jiřina Kaplická studovala V letech 1919 až 1925 na Uměleckoprůmyslové škole u profesorů Vratislava Hugo Brunnera a Františka Kysely. Na Českém vysokém učení technickém získala pedagogickou aprobaci a do roku 1939 vyučovala kreslení na středních školách. V době II. světové války se převážně, společně se svým manželem sochařem Josefem Kaplickým, věnovala jejich synovi Janovi a tiché malbě květů. Inspirující pro ni byla botanická kresba Augosta Carla Josefa Cordy, Josefa Mánesa a Karla Svolinského, používala však raději štětcové techniky.

house plants 2house plants 3Jiřina Kaplická především navrhovala minuciozní knižní vazby, loga a ex-librisy, dekory na porcelán a vzory na bytové látky. Ve stínu svého slavnějšího muže trvale spolupracovala na návrzích monumentálních maleb, oken a mozaik. S neutuchající pílí vznikly stovky akvarelů květin a okrasných dřevin, listů stromů s plody nebo hub, kaktusů a alpinek, které začaly od roku 1965 vycházet jako botanické komentované knihy. Zvolila si akvarel, malířsky diferencovaně vystihující čiré a průzračné barevné valéry jednotlivých tónů květů, jiskrnou svěžest vlhkých okvětních lístků anebo sytost zelené na listech, stoncích či kmenech. Mistrně ovládala práci štětcem, jen vyjímečně používala kresby a jednoduché kolorování jí bylo cizí. Zdá se, jakoby každá rostlina měla individuální tvář a umělkyně do nich transponovala své vlastní myšlenky, pocity a nálady, vytvářela tak zátiší básnických obrazů.

house plants 5house plants razitkoEncyklopedickou publikaci House Plants jistě ocení stejnou měrou jak milovníci něžných květů, tak i ctitelé dokonalé a působivé akvarelové kresby. Publikaci, která byla vyřazena z fondu veřejné knihovny, žel, chybí papírový přebal, jinak je ve velmi dobré kondici, s anglicky psanou dedikací na předsádce.

Publikaci House Plants si můžete prohlédnout a případně jí obohatit svoji knihovnu v kategorii Flora internetového antikvariátu, nebo přímo zde.

Autor: MiM
Zdroj snímků: i-passage.cz

Další články o české i zahraniční literatuře najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery