Akta Erotika II.

Výstavy

Pražská umělecká a aukční společnost Art Mozaika připravila v letošním roce druhé pokračování úspěšného výstavního projektu, nazvaného Akta Erotika. Organizační žezlo převzala od Galerie Mánesova 54, která v roce 2016 představila uměnímilovné veřejnosti bohatý výběr uměleckých fotografií autorů zvučných jmen z několika generací. Letos je výstava rozšířena o grafické listy, kresby a malby z tvorby převážně současných umělců. Pod svá křídla ji vzala populární výstavní síň Opletalka, kterou najdeme zkraje Václavského náměstí v Praze v Opletalově ulici.

Výstava prezentuje 120 uměleckých děl od více jak čtyřiceti autorů. Z fotografií jsou zde k vidění práce z přelomu 19. a 20. století. Klasiku zastupují takoví kumštýři, jakými byl kupříkladu František Drtikol, Josef Ehm či Taras Kuščinský. Z žijících mistrů fotografického umění jmenujme ve zkratce alespoň Františka Dostála, Jana Saudka, Romana Blaška i Vasila Stana či nastupující generaci, jako je třeba Milan Junek nebo Josef Dvořák.

Kresby i obrazy, bohatý doprovodný program

akta 2akta 3V části výtvarné jsou zastoupeny obrazy kupříkladu Josefa Mžika, Ladislava Vlny, Martina Mrkvy či Ondřeje Coufala a dalších talentovaných malířů. Zajímavostí expozice s náměty lidského těla jsou grafické listy z rané tvorby s erotickými náměty Maxe Švabinského, exotické malby pop-artového stylu Františka Stolaře či intimní kresby akademického malíře Dimitrije Kadrnožky.

Součástí této ojedinělé výstavy nahoty budou doprovodné programy, které se budou konat každý čtvrtek až do konce srpna. Výstava bude postupně doplňována dalšími uměleckými díly, která jednotliví autoři představí na tzv. Výstavách ve výstavě. Kromě jiného si kupříkladu budou moci zájemci pořídit umělecký portrét či akt od významného fotografa Vasila Stana ve workshopu Za zrcadlem.

akta 4akta 5Z dalších doprovodných programů alespoň jmenujme koncert populárního hudebníka Jardy Svobody, komentované prohlídky za účasti autorů či křty katalogů a publikací, vydaných k výstavě. Jednotlivé doprovodné programy budeme na těchto stránkách průběžně sledovat a medializovat. Ale již nyní, ve čtvrtek 29. června od 19:00 hodin se v rámci projektu Výstava ve výstavě koná prezentace Jiřího Pošvy, nazvaná Keramické a erotické.

Milou pozorností organizátorů je i bufet s vínem a pivem oblíbené značky Svijany s výraznou slevou pro návštěvníky výstavy. Kupříkladu půllitr světlé desítky zde stojí pouhých dvacet korun, čímž je bezkonkurenčně nejlacinějším pivem v centru hlavního města.

Autor: Ivan Černý  
Snímky z vernisáže a výstavy Jan Parkman

Více si o výstavách u nás i v zahraničí můžete na webu Putování za uměním přečíst zde nebo na facebooku ArcusGallery