Adolf Hoffmeister a jeho Dobrodružství malého námořníčka

Pozvánka

Pro uspořádání výstavy cyklu 34 xylografických kreseb jednoho z čelných představitelů československé před- i poválečné avantgardy Adolfa Hoffmeistera (* 15. srpna 1902; + 24. července 1973) nemohla snad její kurátorka Anna Habánová najít lepší prostory než v Grafickém kabinetu Oblastní galerie Liberec.

hoffmeister 1Výstavu Dobrodružství malého námořníčka tvoří zvláštní černobílé koláže, které umělec vytvořil v roce 1964. Nikdo u nich „kromě autora zpětně nerozluští všechny zdroje, z nichž vznikly“. Staly se také předlohou autorskému stejnojmennému filmu z roku 1970, ve kterém groteskní obraz věčné touhy po dobrodružství a romantice provází hlas Jiřího Suchého. Hrdina prezentovaného cyklu i animovaného filmu, který se v galerii promítá, prožívá hrůzostrašná a absurdní dobrodružství v surrealistickém výtvarném podání, v němž Adolf Hoffmeister navázal na svůj velký předválečný umělecký vzor, malíře Maxe Ernsta (* 2. dubna 1891; + 1. dubna 1976).

Jde o jeden z posledních uměleckých počinů spisovatele, publicisty, dramatika, malíře, karikaturisty, překladatele, diplomata, právníka a cestovatele Adolfa Hoffmeistera, jehož životní osudy překotně formovalo celé 20. století. Byl zakládajícím členem Devětsilu, blízkým spolupracovníkem Osvobozeného divadla, redaktorem Lidových novin.

hoffmeister 3hoffmeister 4V roce 1939 emigroval do Francie, kde ho jako člena KSČ několik měsíců internovli, podařilo se mu uprchnout do USA, kde působil jako hlasatel českého vysílání Hlasu Ameriky v New Yorku. Po skončení války se vrátil zpět do Československa, aby se pár měsíců po komunistickém převratu stal velvyslancem v Paříži. V padesátých letech minulého století byl kromě jiného také rektorem Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. V roce 1970 byl za své postoje během Pražského jara vyloučen z KSČ a poslední roky svého života prožil v ústraní bez možnosti jakékoli veřejné, publikační nebo výstavní činnosti. Naštěstí žijeme v době, kdyby podobné zákazy neplatí, takže si v klidu můžete prohlédnout výstavu, která bez jakýchkoli pochyb stojí za divákovu pozornost.

Výstavu Adolf Hoffmeister: Dobrodružství malého námořníčka můžete v liberecké Oblastní galerii navštívit do neděle 9. září 2018.

Autor: MiM
Zdroj snímků: ogl

Další pozvánky na výstavy výtvarného umění u nás i v zahraničí najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery