Výstava Lithography U Posledního soudu

Vernisáž

Vernisáží bude ve čtvrtek 9. června 2022 od 17:30 hodin v pražské galerii a vinárně U Posledního soudu (Jagellonská 8, Praha - Královské Vinohrady) zahájena zajímavá prodejní výstava, jednoduše a výstižně nazvaná Lithography, s podtitulem Ze sbírkového fondu ArcusGallery. Tato kutnohorská galerie a umělecká agentura již téměř rok spolupracuje při tvorbě a náplni výstavního programu galerie U Posledního soudu.

lithography ptacek slechticnalithography jirincova smutenkaNeotřelá výstava Lithography vystřídá v útulné minigalerii U Posledního soudu zajímavou expozici černobílých fotografií básníka, hudebníka a fotografa Jana Olberta Sen.

Slovo litografie je složené z řeckého lithos, tedy kámen, a grafein, tedy psát. Jde o nejstarší techniku tisku z plochy - kamenotisk. Jejím vynálezcem byl roku 1796 Aloys Johann Nepomuk Franz Senefelder (* 6. listopadu 1771; + 26. února 1834 v Mnichově). Narodil se v Praze a kamenotisk se 350 let po vynálezu knihtisku stal další tiskovou technikou. Litografie je založena na chemických vlastnostech jemnozrnného vápence, který v místech pokreslených mastnou barvou absorbuje tiskařskou barvu, zatímco nepokreslená místa zůstávají hydrofilní a barvu odpuzují.

lithography oberthorova vesnicelithography bouda vyhybnaV Čechách byli propagátory kamenotisku malíř období klasicismu a biedermeieru Antonín Machek (* 31. října 1775; + 18. listopadu 1844) a jeho kolega Josef Quaisser (* 1776 nebo 1777; + 1. června 1845).

Kamenotisk je i dnes vyhledáván mnoha výtvarníky, někteří se této grafické technice věnují soustavně, jiní ji využívají jako vhodné doplnění jiných výtvarných směrů. Sbírkové fondy ArcusGallery obsahují litografie mnoha současných umělců.

lithography benes jizda kralulithography bim ponorkaPřipomeňme alespoň Karla Beneše, Tomáše Bíma, Jiřího Boudu, Ludmilu Jiřincovou, Borise Noska, Zuzanu Oberthorovou, Petra Ptáčka či Vladimíra Suchánka, jejichž grafické listy jsou základem celé výstavy. V expozici se však objeví a doplní ji i litografie dalších českých a zahraničních umělců.

Vernisáží výstavy provede a na sklenku výtečného vína návštěvníky pozve vinárník, průvodce a galerista Václav Srb, emeritní předseda Koruny české (monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska). Prodejní výstavu Lithography mpůžete v pražské galerie a vinárně U Posledního soudu navštívit do neděle 3. července 2022.

lithography plakatxxx mim hlavickaAutor: MiM
Zdroj snímků: i-passage.cz
Autor je šéfredaktorem webu Putování za uměním

O vernisážích dalších výstav výtvarného umění u nás i v zahraničí se dočtete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery