Koláže a fotomontáže Dany Markové U Posledního soudu

Vernisáž

Vernisáží bude ve středu 8. února 2023 od 17:30 hodin zahájena v pražské galerii a vinárně U Posledního soudu (Jagellonská 8, Královské Vinohrady) prodejní výstava koláží a fotomontáží fotografky Dany Markové s výstižným názvem Odrazy skutečnosti. Výstava navazuje na končící úspěšnou a prodlouženou vánočně-novoroční expozici Andělíčci, andělé... a andělky.

Dana Marková, která je absolventkou Vysoké školy chemicko-technologické v Pardubicích, při vernisáži sama představí svá výtvarná díla, tedy koláže a fotomontáže. Jak sama říká, fotit začala v sedmnácti letech fotoaparátem zapůjčeným od tety. Fotografování zcela propadla a později se snažila nefotit jenom "do šuplíku". Jejím prvním veřejným vystoupením byly cestovatelské fotografie v královéhradecké Studijní a vědecké knihovně.

motyli 8.4Arcus Gallery Galerie U posledniho soudu Markova plakatPři vysokoškolských studiích začala pracovat s photoshopem a mohla tak realizovat svůj sen, tvorbu koláží a fotomontáží, z nichž některé jsou i součástí aktuální výstavy Odrazy skutečnosti. Od roku 2017 uspořádála v různých českých a moravských městech již dvanáct obdobných výstav. V současné době Danu Markovou zcela pohltilo malování a její další tvůrčí metou jsou samostatné výstavy obrazů.

Výstavu Dana Marková: Odrazy skutečnosti, kterou zvukem keramického zvonce ArcusGallery zahájí kutnohorský fotograf Miroslav Perný, můžete v pražské galerii a vinárně U Posledního soudu (Jagellonská 8, Královské Vinohrady) navštívit do neděle 5. března 2023.

xxx mim hlavickaAutor: MiM
Autor je šéfredaktorem webu Putování za uměním

O vernisážích dalších výstav výtvarného umění u nás i v zahraničí se dočtete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery