Vánoční témata Marie Fischerové-Kvěchové

Reportáž

Milovníci a znalci výtvarného umění dobře vědí, o čem je řeč, dalším připomeneme, že česká malířka a ilustrátorka Marie Fischerová-Kvěchová (* 24. března 1892, Kutná Hora; + 2. června 1984, Černošice) je vedle Josefa Lady umělkyní vskutku národní. Tato absolventka Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze je známá především jako autorka a ilustrátorka knih pro dětí, věnovala se též figurální a portrétní tvorbě, zvládala i krajinomalbu či sgrafita, byla zdatnou textilní výtvarnicí.

fx mfk 1fx mfk 2Její dílo našlo uplatnění i v užitém umění. Častou inspirací bylo Marii Fischerové-Kvěchové lidové umění, které uplatnila ve spoustě studií a kreseb lidových krojů či v ilustracích lidových písní. Její tvorba, především grafika a pohlednice, jsou dodnes cenným sběratelským artiklem. Finančně dostupnými jsou především faksimile kreseb a kvašů dle originálů, které se, vyvedené na ručním papíru a opatřeny číslováním, stávají nejenom hezkým a uměleckým dárkem, ale i vhodným dekoračním doplňkem dětského pokoje či jiného rodinného interiéru v rámci doslova několika desetikorun.

Děti jsou středobodem mého vesmíru...

fx mfk 3fx mfk 4V tomto smyslu se svěřila svého času v jednom z dopisů Janu Preislerovi, svému profesorovi z UMPRUM. Nepřeháněla, díky svému muži, lékaři Janu Fischerovi, se dostala do prostředí nemocnice, kde vznikaly její první kresby novorozenců. Manželé měli spolu tři děti, holčičky a zprvu především těm pro radost kreslila nejrůznější venkovské výjevy a obrázky, kde se to hemžilo husopaskami, kluky v záplatovaných kalhotách, králíčky a kůzlaty, jak jsme se mohli před časem přesvědčit na skvělé výstavě souborného díla této malířky v roztockém muzeu.

Její milé až něžné ilustrace známe kupříkladu z Babičky Boženy Němcové nebo Broučků Jana Karafiáta. Kreslila a malovala ale i nástěnné obrazy pro školy, dokonce vytvářela návrhy dětského oblečení a jídelních servisů, vystřihovací dětské panenky, navrhovala obrázky na hrací kostky pro nejmenší. Marie Fischerová-Kvěchová se nevyhýbala ani tradičním křesťanským hodnotám a především pro děti malovala nejrůznější roztomilé buclaté andělíčky či Madony a vystřihovací betlém.

fx mfk 7fx mfk 8Kromě světa dětí byla ale malířčinou inspirací příroda. Zahradu a okolí rodinné vily mnohokrát zachytila v akvarelech a kresbách. Též velmi ráda cestovala. Navštěvovala především etnografické oblasti Čech a Moravy, odkud přivezla velké množství skic lidových krojů. Za etnografickými reáliemi jezdili manželé Fischerovi i na Slovensko, Podkarpatskou Rus či do Bulharska. Jedním z významných ocenění tvorby této umělkyně, která odešla z tohoto světa v požehnaném věku 92 let, byla Zlatá medaile na výstavě dekorativních umění v Paříži roku 1925.

U stromečku, Spící Ježíšek, Na saních nebo Lidové koledy

fx mfk 5fx mfk 6V tvorbě pro děti vždy Marie Fischerová-Kvěchová předčila své vrstevníky a kumštýřské kolegy. Její líbezné obrázky mají nezaměnitelný rukopis a malířský charakter. Každé dílko rozdává radost a pohodu, čiší z něho laskavost i láska k našim nejmenším. V současném čase předštědrovečerním pak jen můžeme poradit váhajícím, trápících se otázkou, čím oblažit, potěšit či obdarovat své drahé, jednoduchou nápovědou: Věnujte faksimile originálních akvarelů Marie Fischerové-Kvěchové s tématikou Vánoc. Jedná se o speciální polygrafické zpracování originálů z konce třicátých let, především z roku 1937, dnes již rovněž sběratelskou záležitost.

Vycházejí v edici Miraculum Octavum Mundi a exkluzívně je nabízí a prodává internetová Galerii myrro. Aktuálně překročil počet vydaných faksimile čtyřicítku, vánočních či zimních námětů se nasčítá zhruba desítka.

Pro čtenáře webu Putování za uměním máme malý předvánoční dárek. Když do poznámky objednávky faksimile Marie Fischerové-Kvěchové vepíšete heslo 1703, dostanete slevu 20 % z celkové ceny objednávky. Sleva se nevztahuje na poštovné a končí až v neděli 20. ledna 2018.

Autor: Ivan Černý
Zdroj snímků: Galerie myrro

Další reportáže nejenom o výtvarném umění u nás i v zahraničí najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery

fx mfk 9fx mfk 10