Komentovaná prohlídka a dernisáž výstavy Petry Vychytilové Spřádání

Výstavy

Výstava výtvarnice, spisovatelky a hudebnice Petry Vychytilové Spřádání ve Vodárenské věži Letná se pomalu chýlí ke konci. Završena bude v neděli 29. ledna 2023 od 18:00 hodin dernisáží. A pořadatelé slibují i vystoupení zpěvačky Šárky Vaňkové a dobrý aperitiv.

dernisaz autorkadernisa vankovaJeště před tím, od 11:30 hodin se po pohádce můžete připojit ke komentované prohlídce výstavy Spřádání...

Petra Vychytilová umí příběhy skvostně vyprávět, tedy spřádat do vět, veršů, písniček i obrázků. Nutno podotknout, že je rádi poslouchají nebo čtou především děti. Autorčina výtvarná tvorba je totiž nerozlučně spjata s její tvorbou literární a hudební. Svědčí o tom i pohodové, vtipné a s nesmírným citem pro jazyk český napsané a vyprávěné knihy Proč bydlíš v rybníku, zelený vodníku? a Nastydlá strašidla, která se dočkala i audioverze.

                               dernisaz kluci titulCit pro rytmus a verš je u Petry Vychytilové tím hlavním pojitkem její tvorby. Básničky, hravé, vtipné, úžasně rytmické se na výstavě Spřádání promítají i do obrázků, stejně jako je tomu v autorčiných knihách. A rovněž jako v pohádkových knihách na hranici fantasy doplňuje spisovatelku a výtvarnici do trojjedinosti hudba, notové zápisy přetavily verše v písničky. A opět se s nimi můžeme setkat i na této výstavě, dokonce přímo v obrázcích.

dernisaz notyPetra Vychytilová tvoří především v akvarelové pastelce, ale nepohrdne ani akvarelem a akrylem či kombinací různých výtvarných technik. V poslední době objevila enkaustiku, která je také na výstavě Spřádání zastoupena. A zatímco dosavadní tvorba autorky se ubírala po realistických cestičkách, v enkaustice vytryskla její abstraktní fantazie, nekonečná jako vesmír a nabitá energií jako Teslův generátor.

                               Nenechte si tedy ujít propojení půvabné výstavy Spřádání se zpěvem a úžasnou atmosférou v unikátním výstavním prostoru pražské Vodáranské věže Letná v neděli 29. ledna 2023 od 18:00 hodin.

xxx mim hlavickaAutor: MiM
Autor je šéfredaktorem webu Putování za uměním

O dalších výstavách u nás i v zahraničí si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery

dernisaz deti dernisazdernisaz mouchy