Glosa - Co dnes dělá... herečka, improvizátorka a básnířka Jitka Osička

Glosa

Příprava, proces, zhodnocení – proces jako při kvašení. Na ulici mě zastavil pán. Ptal se na to, kolik je hodin. Usmála jsem se a řekla: „Bez úsměvu, laskavosti a smyslu, byste se zvoníka neptal, viďte?“

Možná jsme všichni takovými zvoníky se srdcem nejen na dlani. Pokud se práce, stane posláním, a poslání koníčkem, pak nejde jinak, než vydat druhou básnickou sbírku s příznačným názvem: Šacho-tvorní vraníci. Ilustrací se ujal malíř Jaroslav Klát, o vydání se zasloužilo nakladatelství MaHa. Sbírku jsem pokřtila 21. ledna 2019 ve foyer divadla Na Prádle. Roli kmotrů na sebe vzali zpěvačka Eliška Bröcklová, ředitel školy EDUSO Jiří Smejkal a režisér a překladatel Jaromír Janeček. Na saxofon zahrál legendární muzikant Felix Slováček.

Aktuálně připravuji další Impro Woo večer, a to na pátek 1. února 2019 od 19:00 hodin ve sklepní scéně pražské kavárny Mohaji, tentokrát na téma Motto:káry. Každý improvizační večer je samozřejmě jiný. Vše se odvíjí od tématu, které se nese celým večerem. Zpěv, pohyb, herectví ruku v ruce s rytmy bubnů v podání hudebníka Daniela Beneše.

Po vydání Šacho-tvorných vraníků budou následovat scénická čtení, které přiblíží básně ještě v jiném úhlu pohledu. A již připravujeme ilustrace ke, v pořadí třetí, básnické sbírce Kože hadí, která bude nést kresby malíře Otto Plachty.

Čas tedy plyne, má své působení a předpokládá vývoj...

Herečka, zpěvačka, improvizátorka a básnířka Jitka Osička se narodila 19. března 1987 v Klatovech. Během své kariéry si vyzkoušela různé typy rolí a divadelních scén v Brně, Praze i Liberci. Po absolvování JAMU se rozhodla zůstat na volné noze a nechat se životem vést. Zahrála si například Funny Brice v muzikálu Funny Girl, Zuzanku ve Figarově svatbě, Marii Callas v Tosce nebo Marii Toufarovou v inscenaci Zpráva o zázraku (Josef Toufar). Tvoří autorské projekty – Pohybové obrazy – kdy skrze sebe ztvárňuje umělecká díla do prostou s následným výkladem za pomoci zpěvu, tance a herectví na různých vernisážích. Jednou z nich byla například i vernisáž výstavy Kamil Lhoták: Knižní ilustrace, kterou v květnu 2018 připravila kutnohorská umělecká agentura ArcusGallery...

Jitka Osička vydala v roce 2018 básnické sbírky: Sladěno medem a Šacho-tvorní vraníci. Tento rok budou následovat knihy Kože hadí a Bubeníci na druhou.

Autor: Ivan Černý
Zdroj snímku: Archív autora

Další glosy si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery