Glosa - Co dnes dělá... spisovatel Roman Cílek?

Spisovatel Roman Cílek

Glosa

Mám přítele ze stejné branže a shodné věkové kategorie, který by na podobnou otázku podrážděně zavrčel: „A proč bych měl něco dělat?! V tomhle věku už má mít každý všechno hotovo!“

No, jako bonmot je to moc pěkné, ale v mém případě se podobný pohled míjí s realitou. Po celý život se bojím především nudy, a tomu odpovídá i to, že se stále do něčeho nového vrhám. Anebo popřípadě jsem rovnou vrhán, což je případ mojí současné situace. V červnu 2018 mi zemřela manželka Marie Tůmová, která plných dvanáct let provozovala malé, ale čiperné a dokonce relativně úspěšné nakladatelství Marie Tum. Bylo samozřejmě jejím přáním a současně i přáním lidí z našeho přátelského okolí, abych v této její práci pokračoval. Takže se na stará kolena stávám i čímsi jako nakladatelem. Což by mi však – jak doufám – nemělo překážet ve vlastní tvorbě, kde tak jako již dlouho sedím na dvou židlích: píši kriminální příběhy a literaturu faktu.

V té první jsem dokončil a vydal pentalogii kriminálních příběhů s jednotícím slůvkem Doteky (Doteky strachu, Doteky smrti, Doteky osudu, Doteky zoufalství a Doteky hněvu).

A v literatuře faktu chystám aktualizační úpravy pro 2. vydání knihy Krvavá předehra (Španělsko 1936 – 1939, občanská válka a zahraniční intervence) a životoopisné knihy o Adolfu Eichmannovi. Takže opravdu: na ničivý útok nudy to ani v tomto roce nevyhlíží...

Spisovatel a publicista Roman Cílek se narodil 4. března 1937 v Českých Budějovicích. Během svojí novinářské praxe prošel několika časopisy, od roku 1989 je na volné noze. Píše i pod pseudonymem Vilém Pavlík nebo Zdeněk Roman. Jedná se bezesporu o nejplodnějšího současného českého spisovatele. Na svém autorském kontě má přes osm desítek titulů (!). Bohatá je i Cílkova publicistická a další literární činnost, kdy je spoluatorem několika projektů, včetně jedinečné životopisné řady Galerie nesmrtelných v třebíčském nakladatelství Akcent, kde vyšlo již šest svazků. Též je autorem, editorem a spoluautorem populární sešitové řady kriminálních příběhů s názvem Inspektor Martin Rust – důvěrná sdělení (vyšlo 18 svazků) nebo sešitové řady krimipříběhů Na horké stopě (vyšlo 46 svazků). Pravidelná je i jeho autorská spolupráce s televizí a rozhlasem, pro který napsal několik rozhlasových her.

Připravil Ivan Černý
Zdroj snímku: Archív autora

Další glosy si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery