Estébák a komouš, zas po letech nám vládne... Příběh novodobého protestsongu

Písničkář Michal Svatý. Snímek Kevina Cumminse

Reportáž

Písničkář Michal Svatý napsal protestsong, který láme rekordy. Jeho videoklip o morálce a politice premiéra Andreje Babiše vidělo na youtube od začátku září 2020 přes čtyři sta tisíc lidí. Bral jsem to jako povinnost vůči generaci našich dětí, říká o tom, proč se v šestapadesáti pustil do psaní politicky angažované písně.

Svatého píseň nese název Smutný pohled Karla Kryla a odkazuje na nejznámějšího československého písničkáře, jehož songy zlidověly a staly se symbolem boje proti totalitě.

„Vždyť ještě půlka lidí v téhle zemi zbyla, co na zátylku cítí pohled Karla Kryla,“ napsal textař Michal Svatý. Podle nebývalého zájmu lidí lze odhadnout, že tento protestsong má šanci, aby se stal neoficiální hymnou protestních akcí.

„Estébák a komouš, zas po letech nám vládne... Už zase tloustnou složky na ty, co můžou škodit... Tak lákavé je lidi jako loutky vodit...“

Michal Svatý, jemuž bylo v dubnu 56 let, říká, že píseň napsal, jelikož ho tížilo svědomí, že on a jeho generace dopustili, že tu teď vládne „estébák a komouš“, tedy premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

„Mohli a měli jsme být pozornější k tomu, co se tu v devadesátkách odehrávalo, ale je asi logické, že jsme to nedělali. Věnovali jsme se svým aktivitám, abychom si konečně pořídili první byt, vychovali děti a abychom mohli svobodně žít. A najednou se člověk po pětadvaceti letech probudil a kouká okolo sebe jako blázen, že mu republiku ukradli pod rukama. Nejsem žádný aktivista, ale člověk s minulostí v StB nemá zastávat veřejné funkce,“ říká Michal Svatý, jinak také člen úspěšné kapely USB Band.

Bylo to právě v dubnu 2020, když vrcholila koronakrize – tehdy ho to celé napadlo. „Přečetl jsem si, že by 12. dubna měl Karel Kryl narozeniny, a tak mě napadlo, jak by se na to on dnes díval? Druhý fakt, který mě ovlivnil, bylo to, že jsem v té době dostával neustále od kamarádů vtipy na téma, jaký je bordel ve státních nařízeních kolem koronakrize,“ popsal Michal Svatý zrod svého songu. „Dostal jsem to ze sebe během hodiny,“ dodal.

Ohlas ho překvapil. „Nečekal jsem to. Odhadoval jsem, že si píseň může pustit nějakých deset tisíc lidí. Ale toho jsme dosáhli už za tři dny. Zajímavé je, že se ke skladbě skoro vůbec neobjevují negativní komentáře. Nějaké samozřejmě jsou, ale je jich nepatrně,“ říká písničkář, který vystudoval ČVUT a původně se živil jako stavební dozor. Krátce po sametové revoluci začal obchodovat se stavební keramikou, kterou dovážel z Itálie. V roce 1995 si pak Michal Svatý založil jako jeden z prvních internetovou agenturu. „A stejně jako já jsem naplno a poctivě dělal svou práci, tak jsem to naivně očekával i od politiků,“ řekl Michal Svatý.

Dnes se věnuje skládání písní, které jsou inspirované především životem a jeho přáteli. Je autorem několika textů pro Báru Basikovou, Martu Kubišovou, Věru Špinarovou či Wabiho Daňka.

„Nechtěl jsem psát o Čapím hnízdě a o Babišových politických aférách. Ani o tom nic moc nevím. Ale co vím a je naprosto zřejmé, že ten člověk sbírá informace na své oponenty. Když s ním někdo nesouhlasí, tak ho nazývá zlodějem. A tohle jsou věci, které vidíme z přímých přenosů a je to na první pohled patrné,“ tvrdí Michal Svatý.

Protestsong Smutný pohled Karla Kryla (poslechnout si jej můžete zde) je pro něho spojen především s druhou dcerou Marietou, která se na tvorbě také podílela a píseň s jejím autorem sama nazpívala. „Jsem moc rád, že se do té písničky zapojila i moje dcera. Její generace schytává to, co my jsme dopustili,” řekl Michal Svatý. „Pro mě to má díky spolupráci s dcerou daleko větší emocionální hodnotu,“ dodal.

protestsong svaty 1Na spolupráci se podílela nejen jeho dcera, ale i kapelník USB Bandu Roman Jeřábek. „Poprosil jsem našeho kapelníka Romana Jeřábka z USB Bandu, zda by mi to zhudebnil a on mi za dva dny poslal hotovou písničku,“ popisuje Michal Svatý. „Kameraman Jakub Šimůnek se staral o celkovou organizaci s natáčením videa a Michal Kovář se ujal střihačské práce. Já jsem nesmírně vděčný všem lidem, kteří do toho se mnou šli a nebáli se uvést své jméno k videoklipu. Klip jsem chtěl zpracovat tematicky. Lidé jsou na jedné straně černobíle a mají přes pusu ruku, jako když musí mlčet. Pak se ale vybarví a jsou schopni svobodně komunikovat. Rozhodl jsem se udělat ještě druhou fázi politického apelu a začal jsem přidávat fotky na sociální sítě s hashtagem NebudemeMlcet. Lidé tak mají možnost se tohoto projektu také svobodně zúčastnit,“ říká Michal Svatý.

Písničkář doufá, že už nic podobného skládat nebude. „Nepovažuji se za aktivistu a něco podobného bych psal nerad,“ řekl a dodal: „My normálně hrajeme písničky o vztazích, ze života. Inspiruje nás život, rodina a přátelé. Kdyby byla slavná nějaká jiná z našich písniček, tak bych byl mnohem šťastnější. Nejvíce se ale proslavila ta nejkritičtější písnička. Ukazuje to, že je společnost opravdu ostře rozdělena.“

Podle Michala Svatého je to, jak píše i v popisku své písně na youtube kanálu, „...smutný pohled na to, kam to naše generace dovedla.“

Autorka: Veronika Kučíková
Zdroj: reportermagazin.cz

Další reportáže o hudbě u nás i v zahraničí najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery