Nový aukční rekord. Kupkovo Tryskání II. se v Londýně vydražilo za více jak 230 miliónů korun

Sotheby's

Za 7 551 600 liber (230,8 miliónu korun) se ve čtvrtek 25. března 2021 v londýnském aukčním domě Sotheby's vydražil obraz českého malíře, grafika a ilustrátora Františka Kupky (* 23. září 1871; + 24. června 1957) Tryskání II. (Le Jaillissement II.). Částka výrazně překonala očekávání: aukční síň původně předpokládala, že se abstraktní malba z 20. let minulého století prodá za 1,5 až 2,5 miliónu liber (45,8 až 76 miliónů korun). Podle dostupných údajů se Tryskání II. stalo nejdražším dílem českého původu prodaným v zahraniční aukci v posledních desetiletích.

Obrazy křížících se diagonál připomínající velkolepou katedrální architekturu s názvem Tryskání vznikly v letech 1922 a 1923 celkem tři. Jeden má ve sbírce také Národní galerie Praha.

kupka tryskani ii 3kupka tryskani ii 2Odborník na trh s uměním Jan Skřivánek ČTK řekl, že jde o výjimečnou sumu za dílo českého autora. „Pokud mně prodej Kupkova obrazu roku 2020 v Praze, kdy se jeho Divertimento II. prodalo za 90,24 milionu korun, připadal nadhodnocený, ve světle této aukce vidím cenu jako opodstatněnou,“ uvedl Jan Skřivánek. Divertimento II. bylo až dosud nejdražším Kupkovým dílem prodaným v Česku i v zahraničí. Konečná cena Tryskání II. by se přitom mohla ještě zvýšit, protože zatím nejsou započítany některé další poplatky.

Dílo Tryskání II. již Sotheby's nabízela roku 2004, kdy počítala s cenou 250 000 až 350 000 liber (7,6 až 10,6 miliónu korun) bez aukční provize, obraz se ale tehdy neprodal. V té době se i v České republice Kupkovy obrazy prodávaly asi čtyřikrát levněji než v současnosti.

Olej na plátnu Le Jaillissement II. o rozměrech 850 x 1250 mm, který František Kupka vytvořil v letech 1922 až 1923, šel pod kladívko jako 146. položka aukce Modern Renaissance: A Cross-Category Sale. Svedli o něj souboj tři dražitelé na telefonu, všichni volali z Londýna, a podle Jana Skřivánka by zřejmě mezi nimi mohla být i česká stopa.

kupka tryskani ii 1Kupkův obraz je podle dostupných údajů nejdražším dílem české provenience, prodaným na zahraniční aukci v posledních desetiletích. Dosud tento primát patřil obrazu Trůnící Panna Marie s dítětem připisovanému dílně Mistra vyšebrodského oltáře, který se prodal 30. listopadu 2019 na aukci v Dijonu v přepočtu za 158 miliónů korun. O dílo přitom stála i pražská Národní galerie, nakonec jej ale získala mnohem proslulejší umělecká instituce - Metropolitní muzeum v New Yorku.

Abstraktní malby Františka Kupky dlouhodobě obsazují první místa českého aukčního žebříčku. V první desítce jsou teď čtyři, tři příčky patří Oskarovi Kokoschkovi a po jednom Toyen, Mikulášovi Medkovi a Josefovi Šímovi.

Autor: MiM
Zdroj: sothebys.com; čtk

Zdroj snímků: sothebys.com

O dalších aukcích výtvarného umění pořádaných aukční síní Sotheby´s si můžete na webu Putování za uměním přečíst zde nebo na facebooku ArcusGallery