Sotheby's v Londýně bude dražit díla českých umělců Špaňhela, Typlta či Bolfa

Josef Bolf: Looking Through, 2019, olej, vosk a tuš na plátně, 900 x 700 mm

Sotheby's

Desítku českých současných umělců si do listopadové aukce vybrala známá aukční síň Sotheby's. Galerie Kodl jejich práce vystaví ve svých prostorech na Národní třídě, kde budou k vidění od středy 19. srpna do úterý 1. září 2020.

saothebys koudelovasaothebys basjukV Londýně se mají dražit obrazy Ondřeje Basjuka, Josefa Bolfa, Jana Kalába, Krištofa Kintery, Šárky Koudelové, Pasty Onera, Jana Pištěka, Miroslava Polácha, Jakuba Špaňhela a Lubomíra Typlta.

Po pražské výstavě nazvané Kodl Contemporary pro Sotheby's obrazy poputují do sídla aukční síně v anglické metropoli. Podle Terezie Kaslové z Galerie Kodl tak velká kolekce českého mladého umění dosud nebyla prezentována v žádné obdobně významné aukci Sotheby's.

Česká aukční síň s třicetiletou tradicí se pod značkou Kodl Contemporary snaží představovat současné české umění a zviditelňovat jej ve světě. V létě, kdy se aukce nepořádají, organizuje letní výtvarné salony mladých.

Aukční síň Sotheby's je jednou z nejstarších fungujících společností v oboru. Její předchůdkyně, Baker and Leigh, byla založena 11. března 1744. V současnosti má společnost 80 poboček ve 40 zemích.

saothebys typltsaothebys polachSotheby's do svých aukcí občas zařazuje díla české avantgardy a moderny. V roce 2018 vydražila poválečný obraz české malířky Toyen za 393 tisíc liber bez provize, tehdy asi za 11,27 miliónu korun, což byl skoro dvojnásobek odhadní ceny. Ta u obrazu nazvaného La nuit roule des cris činila 200 tisíc liber (okolo 5,7 miliónu korun).

V roce 2019 aukční síň nabízela kolekci středoevropského umění, na níž se prodal obraz Jana Kubíčka z roku 1989 za 20 000 liber, což bylo v tehdejším přepočtu 595 000 korun.

Pasta Oner, jehož dílo bude Sotheby's dražit také letos, prodal obraz Pipe and Phone za 16 250 liber, to jest 484 000 korun.

Zdroj: ČTK

O dalších aukcích výtvarného umění pořádaných aukční síní Sotheby´s si můžete na webu Putování za uměním přečíst zde nebo na facebooku ArcusGallery