Petra Vychytilová vypravuje U Posledního soudu Příběhy

Vernisáž

Vernisáží v úterý 18. října 2022 bude od 17:30 hodin zahájena v pražské galerii a vinárně U Posledního soudu (Jagellonská 8, Královské Vinohrady) výstava knížních ilustrací, volné tvorby a faksimile spisovatelky, básnířky, hudebnice a výtvarnice Petry Vychytilové, nazvaná stručně, ale výstižně Příběhy...

vychytilova pribehy zlata plakatvychytilova pribehy portretVšestranně talentovaná Petra Vychytilová totiž příběhy vypravuje nejenom ve svých knihách pro děti, ale i pastelkou, štětcem a špachtlí na papíru či plátnu. A konečně i prostřednictvím notového zápisu. Většinou jsou u ní všechny tyto tři umělecké disciplíny propojeny v jeden syntetický celek. Někdy je prvotním impulzem básnička, kterou autorka vzápětí doplní kresbou, jindy se zase z papíru vynoří obrázek, následně převyprávěný v rýmech. Ale teprve, když je vše zahaleno v rytmu a notách, může autorka dílko uzavřít... To už ale kolem ní poletují další verše, proto Petra Vychytilová nikdy nevychází bez síťky na básničky. A že jich už pochytala skoro nespočet...

vychytilova pribehy obevychytilova pribehy vsichniPřetavila je do zatím dvou knih pro děti, které jsou vskutku autorskými. Pohádkový příběh je ozdoben perličkami básniček, které však nejsou jenom na ozdobu, ale tvoří kompletní příběh a posunují děj vyprávění kupředu. A nakonec nepřijde zkrátka ani hudba, vždyť cit pro rým a rytmus Petry Vychytilové se projevuje nejenom ve slově vázaném, ale i v celém textu příběhu, vyprávění... Ilustrace jenom podtrhují slovo psané, které kongeniálně doplňují. A že jimi autorka nešetří. Obě knihy, Nastydlá strašidla (která vyšla také jako audiokniha) i Proč bydlíš v rybníku, zelený vodníku? nabízejí pastvu pro oči vyváženými barevnými kombinacemi i, protože jsou věnovány dětem, čitelnou a malým čtenářům srozumitelnou kresbou.

vychytilova pribehy 2vychytilova pribehy vodnik 3Expozici Příběhy postavila Petra Vychytilová právě na ilustracích knih již vydaných, ale i připravovaných, především velkoformátového leporela Ti kluci opičí, které bude doplněno notvými zápisy básniček-písniček, a také zpěvníku Ptal se kosa kos. Pastelku, pastel, akvarel i akryl knižních ilustrací doplnila i několika ukázkami volné tvorby. A především obrazy vytvořené enkaustikou, které se v poslední době také věnuje.

U Petry Vychytilové se organicky propojuje její tvorba se zaměstnáním. Působí jako lektorka výtvarné výchovy a flétny v MuŠce, což je mateřská umělecké školka, v komunitním centru Pexeso a Základní umělecké škole MusicArt. Má tedy okamžitou a tu nejodbornější zpětnou vazbu, protože svoji tvorbu s výtvarnou výukou i hrou na flétnu propojuje.

                                                              Výstavu Petry Vychytilové Příběhy připravila pro galerii U Posledního soudu kutnohorská umělecká agentura a galerie ArcusGallery. Vernisáží provede a autorku i její tvorbu představí herec Josef Hervert. Petra Vychytilová za doprovodu svých synků Jana a Daniela (zpěv, perkuse) a Jiřinky Zýkové (flétna) zazpívá a zahraje na ukulele několik svých písniček. Nesmíme však opomenout, že na výstavě se několika svými obrázky podílí i Daniel Vychytil. Zahájení výstavy Příběhy se ujme světově proslulá harfenistka Jana Boušková.

vychytilova pribehy ociVýstavu Příběhy Petry Vychytilové můžete v pražské galerii a vinárně U Posledního soudu (Jagellonská 8, Královské Vinohrady) navštívit do neděle 4. prosince 2022.

xxx mim hlavickaAutor: MiM
Snímky: Archív
Autor je šéfredaktorem webu Putování za uměním

O vernisážích dalších výstav výtvarného umění u nás i v zahraničí se dočtete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery 

vychytilova pribehy 1  vychytilova pribehy cdvychytilova pribehy vodnik 2vychytilova pribehy vodnik 1