Portrétista Prahy, František Leták, vystavuje U Posledního soudu

Vernisáž

Velice úspěšnou výstavu Lithography, která v pražské vinárně a galerii U Posledního soudu (Jagellonská 8, Královské Vinohrady) představila grafické listy ze sbírkového fondu kutnohorské ArcusGallery, vystřídají oleje, akvarely a faksimile akademického malíře Františka Letáka. Nová prodejní výstava, která bude vernisáží zahájena od 17:30 hodin v úterý 6. září 2022 nese poetický název Portrétista Prahy ...a také Hory Kutné.

letak praha kh uliletak praha kh jakubFrantišek Leták dlouhodobě spolupracuje s ArcusGallery, pro kterou například v roce 2019 uspořádal v Kutné Hoře výstavu svých obrazů z posledních let a v témže roce se také podílel na skupinové výstavě Hora Kutná v umění výtvarném. Prostřednictvím ArcusGallery, která je i uměleckou agenturou, vystavuje a prodává svá díla v internetové Galerii myrro.

František Leták, kterému publicisté píšící o výtvarném umění dali přízvisko Portrétista Prahy, se hlavně věnuje velkoformátovým obrazům. Například dominantou již zmíněné kutnohorské výstavy byl panoramatický obraz Prahy o rozměrech zhruba tři krát metr a půl. Pro komorní prostředí galerie U Posledního soudu však autor vybral menší až drobné olejomalby, které doplnil akvarely a také faksimile některých svých obrazů.

letak praha kh hora kutnaletak praha kh praha1Především jeho nové akvarely budou zcela jistě velkým překvapením nejenom pro laickou, ale i odbornou veřejnost. Zatímco autorovy olejomalby jsou povětšině zádumčivé a pohrávají si s kontrastem světla a příšeří, akvarely jsou hravě barevné, s dynamickou, uvolněnou prací štětcem a perem...

Zajímavým unikátem bude faksimile akvarelu, který František Leták vytvořil jako titulní stranu  kalendáře Hora Kutná v umění výtvarném 2022. Tento číslovaný a signovaný tisk na ručním papíru je kolorován zlatou barvou a bude, vedle originálního akvarelu, také součástí prodejní výstavy.

letak praha kh plakatletak praha kh phahaVernisáží výstavy provede, autora a jeho dílo představí a na sklenku výtečného vína pozve vinárník, průvodce a galerista Václav Srb, emeritní předseda Koruny české (Monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska). O hudební zážitek se postarají Veronika Holá (flétna) a Čestmír Pail (kytara, zpěv).

Výstavu František Leták: Portrétista Prahy ...a také Hory Kutné můžete v pražské vináraně a galerii U Posledního soudu navštívit do neděle 2. října 2022.

xxx mim hlavickaAutor: MiM
Zdroj snímků: i-passage.cz
Autor je šéfredaktorem webu Putování za uměním

O vernisážích dalších výstav výtvarného umění u nás i v zahraničí se dočtete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery