Jedinečná výstava U Posledního soudu

Pozvánka

Pražské kulturní léto korunuje v hlavním městě na naše podmínky neobvyklý  projekt. Populární vinárna v Jagellonské ulici na rozmezí Vinohrad a Žižkova příznačného jména, sídlící pár kroků od Obvodního soudu, ve spolupráci se Střední školou VIZE, prezentuje výběr z výtvarného díla pětice odsouzených mužů.

Povedená kopie slavné Mony Lísy, krajiny, anonymní portréty i abstrakce či zdařilé miniaturní plastiky z krouceného papíru sice neaspirují na nadšené kunsthistorické posudky, ale potěší divákovo oko i citlivému pozorovateli ledacos zajímavého vypoví o autoru vystaveného dílka.

cerny soud 2cerny soud 3Výtvarné umění, především malování, patří k volnočasovým aktivitám spousty lidí. Není pak divu, že se jím zabývají i někteří z našich spoluobčanů, trávící určitý čas ve výkonu trestu. Střední škola VIZE s učebním oborem malíř - lakýrník, působící v nejmodernějším vězení v ČR, v Jiřicích u Lysé nad Labem, vybrala ze svých klientů ty nejtalentovanější a umožnila jim výsledky svého koníčka odprezentovat na vskutku jedinečné výstavě, o které se chce říci: Tak to tu ještě nebylo!

Klíč k úspěšné resocializaci

Absolventi Pavel S., Ladislav Ž., Ivan K., Miloš V. a Karel L., to jsou jména pětice dříve nebo v současnosti vězněných mužů, za jejichž uměním stojí za to do zmíněné vinárny zaskočit a se sklenkou dobrého moravského v ruce si jejich práce prohlédnout.

cerny soud 4cerny soud 5Jak ale k této výstavě vůbec došlo, se ptáme realizátora myšlenky, zakladatele a ředitele Střední školy VIZE doktora Jana Beera, který nám řekl: „Mnoho vězňů se po propuštění zase rychle vrací za mříže. Proč? Především proto, že nemohou sehnat práci a tak se opět dál živí nezákonně. Jednou z cest k řešení tohoto problému je kvalifikace či rekvalifikace a vyučení v oboru, na trhu práce žádanému. To je klíč k úspěšné resocializaci propuštěného vězně a solidní předpoklad k úspěšnému začlenění bývalého trestance do normálního života. Naše škola nabízí kromě jiných jmenovaný učební obor již pátým rokem a podařilo se nám vyučit několik desítek mužů, kteří se tak obrátili na cestu dobra. Touto výstavou chceme ostatním ukázat, že všechno jde, když se chce, že to jen chce mít VIZI, a povzbudit je na cestě k řádnému životu…“

Křest nového magazínu

cerny soud 7cerny soud 6Součástí srpnové vernisáže obrazů byl i křest nového časopisu pod názvem 100% KRIMI. Jedná se o dvouměsíčník, přinášejí napínavé příběhy, které píše sám život. Magazín na svět uvedl a přítomným hostům v čele s jeho šéfredaktorkou, spisovatelkou Marií Formáčkovou a dalšími autory představil vinárník Václav Srb. Časopis v ceně pouhých čtyřiačtyřiceti korun o více jak stu stránkách je distribuován přes První novinovou službu. Přečíst si některé z jeho zajímavých povídek je ale možné zdarma v samotné vinárně, kde se scházívají jak občané Svobodné republiky Žižkov a Královských Vinohrad, tak i přespoláci, mající rádi dobrá vína. Že v té „Jedové chýši“ čas od času kromě žurnalistů a spisovatelů potkáte i soudce a „basisty“, jen lokálu U Posledního soudu dodává tu správnou atmosféru.

Autor: ič
Snímky Miroslava Malce

Další pozvánky na výstavy výtvarného umění u nás i v zahraničí najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery