Grácie Bohunky Waageové

Malířka Bohunka Waageová ve svém ateliéru

Reportáž

Přední pražská malířka a grafička pro svůj poslední námět zamířila do řecké mytologie. V současné době Bohunka Waageová dokončuje práci na triptychu Tři Grácie. Plni zvědavosti jsme zaklepali na dveře jejího vinohradského ateliéru, abychom jako jedni z prvních s redakčním fotografem Jiřím Vlastníkem shlédli nová plátna jmenované malířky.

bohunka gracie 2bohunka gracie portretRomantická podoba Grácií vždy lákala umělce, kteří trio bohyní ztvárňovali v plastikách, reliéfu, na plátně či ve vázových malbách. Půvabné sousoší oněch líbezných krasavic kupříkladu kraluje Vatikánskému muzeu, najdeme je i v pařížském Louvru – jedná se o římskou práci z 3. až 2. stol. př. n. l.  Do chrámu Tří Grácií si ale můžeme zajet na výlet třeba do Lednicko-valtického areálu na Moravě.

Vzpomínané bohyně dobroty a krásy ale byly kumštýři vždy ztvárňované pohromadě. Bohunka Waageová je proti všem zvyklostem namalovala jednu po druhé. Samostatně. Nic tím však neubylo na jejich půvabu. Ba právě naopak, jak vidno ze snímků.

Ostatně, jen na znalci a sběrateli výtvarného umění, který si jimi vyšperkuje svůj interiér záleží, jak si je zavěsí. Aby byly pohromadě, jak se za starých časů patřívalo, nic nebrání...

Athéna, Artemida a Afrodité

bohunka gracie g1bohunka gracie g2Původní zpracování všech umělců, od sochařů po malíře – vždy v trojici, byla hluboká symbolika, která znázorňovala tři druhy dobrodiní – dát, přijmout a vrátit. Postavy se drží za ruce, což značí dobrodiní jako řetěz, přecházející z ruky do ruky. Bohyně vyjadřují radost – tou se těší ten, kdo dává, i ten, kdo přijímá. Jsou mladé – vzpomínka na dobrodiní, které nemá zestárnout a mají průsvitná roucha – dobrodiní se nebojí pohledu. I zde si Bohunka Waageová dopřála autorskou licenci a její postavy se vznášejí vesmírem v Evině rouše, což ale nijak původní symboliku nenarušuje. Ostatně, není jedinou, kdo Grácie takto pojal. Podobně je ve svých reliéfních tiscích "osamostatnil" i jeden z nejvýznačnejších českých sochařů (Olbram Zoubek (* 21. dubna 1926; + 15. června 2017).

Zeptali jsme se Bohunky Waageové, co ji přivedlo k nápadu takto Grácie zpodobnit...

bohunka gracie 3bohunka gracie 4"Již nějakou dobu těsně spolupracuju s kutnohorskou uměleckou agenturou a galerií ArcusGallery. Její zakladatel a galerista Miroslav Moravec v mém ateliéru vybírá grafické listy i obrazy pro internetovou Galerii myrro. Nedávno galerie koupila jeden z mých starších aktů Červené jablko. Slovo dalo slovo a domluvili jsme na triptychu Tři Grácie. Dostala jsem volnou ruku v technice i zpracování. Grácie jsem vytvořila v duchu svých posledních obrazů jako jednotlivé příběhy, které spojuje jejich umístění do, když to řeknu s mírnou nadsázkou, vesmírných kulis. Vesmír, jeho nekonečná variabilita a okouzlující barevnost je pro mě totiž velkou inspirací...

Rády bych ještě připomenula, že na podnět Miroslava Moravce nyní pracuju na bibliofilii Křížová cesta, souboru grafických klistů, které provedu v leptu, akvatintě. Je to sice závažné, ale nádherné téma, které mě vnitřně oslovilo a věnuji se mu s plným zaujetím..."

Slovy kunsthistorika – Bohunka Waageová ve své bohaté tvorbě zdařile pracuje s imaginací a fantazií. Vždy však v kombinaci s realistickými prvky. Do jejích obrazů se promítají a vzájemně prolínají vesmír a příroda – především stromy, láska a nejrůznější symboly. Kříž, hvězda, oblaka, vejce... samozřejmě i andělé a nyní i bohyně půvabu a krásy, kdy zúročuje práci na aktech z předcházejících let svého malování.

xxx cerny portretAutor: Ivan Černý
Snímky Jiřího Vlastníka
Spisovatel a novinář Ivan Černý je spolupracovníkem redace.

Poznámka redakce: Oběma námětům, na kterých malířka Bohunka Waageová pracuje, tedy triptychu Tři Grácie i bibliofilii Křížová cesta, se budeme na webu Putování za uměním podrobně věnovat.

Další reportáže ze světa výtvarného umění najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery