Hledáme obrazy, grafické listy a kresby malíře a grafika Karla Votlučky

Výtvarné umění

Koupíme za ceny dohodou nebo přijmeme do komisního prodeje za Vaše ceny obrazy, grafické listy a kresby českého malíře, grafika a ilustrátora Karla Votlučky. Také katalogy výstav a další antikvity spojené s tímto umělcem.

koupim votlucka 1koupim votlucka 2Karel Votlučka (* 1. října 1896; + 2. června 1963) byl český malíř, grafik a ilustrátor. Akademii výtvarných umění absolvoval v letech 1916 až 1920. Měl vynikající učitele - Jana Preislera (* 17. února 1872; + 27. dubna 1918) a Vratislava Nechlebu (* 17. června 1885; + 26. července 1965). Po dokončení studia se stal žákem Maxe Švabinského (* 17. září 1873; + 10. února 1962) a Josefa Loukoty (* 28. června 1879; + 23. července 1967).

Fascinovala ho architektura, zejména pražská. Maloval zákoutí a uličky staré Prahy. Do rodné Plzně však stále dojížděl, maloval staré domy, hospůdky, renesanční radnici a chrám sv. Bartoloměje i výroční trhy kolem něj. Kladný vztah k Plzni vyjadřoval svou prací. Ilustroval publikace plzeňského badatele, zakladatele a dlouholetého ředitele Národopisného muzea v Plzni Ladislava Lábka - Potulky po Plzni staré i nové. Kresbami přispíval do časopisu Plzeňsko, Mladá stráž a také ilustroval knihu Franka Weniga Kytice plzeňských pověstí a Pomněnky Karla Schwarze. V roce 1937 získal významnou zakázku. Plzeňský pivovar mu zadal výzdobu pavilonu na světové výstavě v Paříži.

koupim votlucka 3koupim votlucka 4Po druhé světové válce ho okouzlila krása Slovenska, lidová i městská architektura i přívětivost lidí. Působil zde do roku 1952. U příležitosti výročí 750 let povýšení Trnavy na město bylo použito sedmnáct jeho kreseb jako ilustrací pamětní knihy. Také maloval na Moravě, v Hodoníně vytvořil soubor kreseb ze života T. G. Masaryka i kolekce kreseb památek Olomouce a Brna. Karel Votlučka zemřel na zákeřnou nemoc v roce 1963 ve svých 67 letech. Svým rozsáhlým dílem přispěl k obohacení české grafické tvorby, která má i ve světě významné místo.

Karel Votlučka používal v malířské tvorbě často olejomalbu a akvarel, v grafické dřevoryt, linoryt, lept a litografii.

Vaši nabídku s popisem, fotografií a cenou přivítáme telefonicky (722 711 226) nebo mailem (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)

Autor: MiM

Další články a informace o výtvarném umění najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery