František Leták prodlužuje výstavu Portrétista Prahy...

Výstavy

V galerii U Posledního soudu v současné době probíhá velice úspěšná prodejní výstava olejomaleb a akvarelů akademického malíře Františka Letáka příznačně nazvaná Portrétista Prahy... a také Hory Kutné. Malíř se po dohodě s pořádající ArcusGallery rozhodl výstavu prodloužit až do neděle 16. října 2022.

prodlozeni 2prodlozeni František Leták se hlavně věnuje velkoformátovým obrazům. Například dominantou kutnohorské výstavy z roku 2019 byl panoramatický obraz Prahy o rozměrech zhruba tři krát metr a půl. Pro komorní prostředí galerie U Posledního soudu však vybral menší až drobné olejomalby, které doplnil akvarely a také faksimile některých svých obrazů. Především jeho nové akvarely budou zcela jístě velkým překvapením nejenom pro laickou, ale i odbornou veřejnost. Zatímco autorovy olejomalby jsou povětšině zádumčivé a pohrávají si s kontrastem světla a příšeří, akvarely jsou hravě barevné, s dynemickou, uvolněnou prací štětcem a perem...

prodlozeni 3prodlozeni 4Zajímavým unikátem na výstavě je faksimile akvarelu, který František Leták vytvořil jako titulní stranu ke kalendáři Hora Kutná v umění výtvarném 2022. Tento číslovaný a signovaný tisk na ručním papíru je kolorován zlatou barvou a je, vedle originálního akvarelu, také součástí prodejní výstavy.

Prodlouženou výstavu František Leták: Portrétiska Prahy ...a také Hory Kutné můžete v pražské vináraně a galerii U Posledního soudu navštívit do neděle 16. října 2022. Poté ji s expozicí Příběhy vystřívá se svými knižními ilustracemi i volnou tvorhou výtvarnice, hudebnice a spisovatelka Petra Vychytilová.

xxx mim hlavickaAutor: MiM
Snímky Jiřího Vlastníka a i-passage.cz
Autor je šéfredaktorem webu Putování za uměním

O dalších výstavách u nás i v zahraničí si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery