Trojrozhovor o mracích...

Výtvarné umění

Při vernisáži výstavy linorytů Pavla Piekara nazvané Oblaka, mraky, kterou připravila počátkem října 2023 v pražské komorní galerii U Posledního soudu kutnohorská umělecká agentura a galerie ArcusGallery, jsme vedle autora požádali o krátký rozhovor také grafičku a malířku Bohunku Waageovou, která výstavu zahájila, a spisovatelku, výtvarnici a hudebnici Petru Vychytilovou.

Všechny jsme požádali o pár slov k výstavě, na které mraky přinášejí dobrou náladu....

piekar 3rozhovor piekar portretPavel Piekar, který patří k výrazným představitelům současné grafiky, spolu s Michalem Cihlářem a dalšími generačními souputníky překonali vnímání linorytu jako lapidární expresívní techniky. Svoje velkoformátové linoryty sám tiskne soutiskem z mnoha desek. V současné době je předsedou Spolku českých grafických uměleců Hollar...

piekar 2piekar 3rozhovor nesepiekar 3rozhovor bapK rozhodnutí, proč uspořádat tuto výstavu, přispěly tři okolnosti. První byla ochota vyhovět galeristovi a kurátotovi výstavy Miroslavovi Moravcovi, druhou název galerie a vinárny a tou třetí potom možnost vybrat kolekci grafik, která by se věnovala tomu, jak v uplynulých letech zpracovávám mraky. V posledních deseti letech trávím víkendy se svojí partnerkou na chalupě blízko Dvora Králové nad Labem a Kuksu. v Pokrkonoší, kde za sebou postupují pásy krajiny s velkými plochami lesů. A kde dnů, kdy je obloha bez oblaků, je málo.

A zatímco věci pod horizontem jsou stálé, mohu je přesně nakreslit, tak oblaka nad horizontem se mění neustále, a tím pádem kreslím spíše rytmus a vlastně to, co o mracích vím, než to co vidím.

piekar 3rozhovorpiekar 3piekar 3rozhovor bapGrafiku tvořím podle přesmé kresby – záznamu, který kreslím venku a dodělávám doma. Ale není to záznam toho, co vidí moje oko. Je v tom také zkušenost s dějinami umění, kterou jsem udělal za posledních čtyřicet let, jsou v tom skrýté obrazy a kresby, které mě oslovovaly v průběhu tohoto období. Je to vize jak má – v mojí představě – vypadat krajina a oblaka, která mě stále přitahují a jsou mně blízká. Záznam zkušenosti viděné, upravené komplikovanou technikou barevného linorytu, a výsledek cesty, po které jsem našel svoje správné vyjádření živlu krajiny, jak jsem to vždy v sobě cítil a stále cítím.

piekar 3rozhovor bohunka portretBohunka Waageová, malířka a grafička, v poslední době také fotografka, se svérázným, nezaměnitelným poetickým a duchovnám výtvarným rukopisem. Nedávno vydala v edici Miraculum Octavum Mundi bibliofilii Křížová cesta, soubor dvanácti barevných signovaných a číslovaných litografií...

piekar 3rozhovor 1piekar 3rozhovor odpocivapiekar 3rozhovor momantkaPavel Piekar, kamarád a kromě jiného předseda Hollaru, má v mojí oblíbené vinárničce a galerii U Posledního soudu velmi ucelenou a nesmírně zajímavou výstavu Oblaka, mraky. Pracuje technikou linorytu a žasla jsem, když mi řekl z kolika barev se grafika skládá. Každou barvu musí vyrýt zvlášt'. Pominu-li obtížnost práce, dosáhl svými grafikami až nečekaných účinků. Vlastně poprvé jsem se zcela ztotožnila s jeho prací. Střídmá barevnost, rozvrh kompozice a když si sednete ke stolu a díváte se na grafiky, pomalu propadáte jejich úžasnému kouzlu, které na vás začíná působit. Přitom, při prvním pohledu, jsou to zcela civilní grafiky. Myslím, že stojí za to výstavu navštívit.

piekar 3rozhovor pistalka portretPetra Vychytilová, spisovatelka, výtvarnice a hudebnice, věnuje se také arteterapii. Je autorkou knih pro děti, kde dějem a fantazií nabitý text zdobí vlastními ilustracemi a umocňuje básničkami/písničkami. V současné době připravuje k vydání velkoformátové leporelo se zhudebnělými básničkami o opičácích a pracuje na zpěvníku vlastních písniček pro děti.

piekar 3rozhovor bohunkapiekar 3rozhovor 5piekar 3rozhovor 2Každý se někdy procházíme s hlavou v oblacích. Ale začátkem října 2023 jsme se ocitli v oblacích všichni. Tedy určitě ti, kteří navštívili vernisáž výstavy působivých a precizně provedených linorytů Pavla Piekara. Výstavu v přátelském duchu zahájila výtvarnice Bohunka Waageová. Dokázala během chvilky vytvořit takřka prázdninovou atmosféru. Zajímavě pohovořil o svojí tvorbě i sám autor. Různorodé mraky plynoucí oblohou nad krajinou, jíž dominují majestátní borovice, to je téma, které divákovi jen tak nezevšední. Kombinace modré a zelené barvy umocňuje klid, který z obrazů dýchá. Výstava Pavla Piekara v pražské Galerii U Posledního soudu bezesporu stojí za návštěvu.

piekar plakatVýstavu Pavel Piekar: Oblaka, mraky můžete v pražské komorní galerii a vinárně U Posledního soudu (Jagellonská 8, Královské Vinohrady) navštívit do něděle 5. listopadu 2023.

Autor: Ivan T. Trnavský
Snímky Miroslava Moravce
Autorj je spolupracovníkem redakce

Další rozhovory o výtvarném umění u nás i v zahraničí si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery