Rozhovor - Jitka Osička: Obrazy v prostoru tančí

Divadlo

Jitka Osička, žena mnoha tváří, herečka, zpěvačka, improvizátorka a básnířka v jedné osobě, neustále překvapuje novými autorskými projekty a jejich precizní organizací. O jednom z těchto neobyčejných projektů, který nese signifikatní název Pohybové obrazy, jsme si a autorkou a realizátorkou krátce popovídali...

Je vůbec možné ztvárnit obraz do prostoru?

Stejně tak jako každou podstatu dané věci. Výrazovými prostředky jsou zpěv, tanec, pohyb, herectví. Vše má svoji náladu a způsob vyzařování. Stejně jako lidé i obrazy mluví, avšak svým specifickým jazykem.

Kdy vznikl prvotní impuls ztvárnit umělecké dílo?

Stalo se tak na vernisáži výstavy akademického malíře Borise Noska a Jana Tichého roku 2017 v centru Prahy, kde jsem byla s vynikajícím fotografem Petrem Našicem. Když jsem se poprvé postavila před obraz, najednou tělo začalo zcela samo přirozeně reagovat. Následně jsem začala ztvárňovat umělecká díla dalších malířů, výtvarníků i sochařů.

Co cítíte, když obraz „promlouvá“ skrze Vás?

osicka obrazy 1Pozoruji. Jsem pozorovatelkou a tvůrcem zároveň. Energetická stopa, která se obtiskává do prostoru, by se dala přirovnat k líbání muže a ženy. Záleží na rolích, které mají určené. Manželka obtisk milenky na muži zcela jistě pozná...

S kým v současné době spolupracujete?

Převážně tvořím s osobitostí a precizností akademického malíře Jaroslava Kláta, se kterým spolupracuji již delší dobu, dále mě pak oslovuje hloubka a temnota Otty Plachta či zemitost Jiřího Šorma. Velmi mne zaujala také malířka Bohunka Waageová, které budu ztvárňovat obraz na vernisáži 8. října 2019 v Galerii Nová síň. Dále pak herečka, spisovatelka a výtvarnice Jana Sedlmajerová. Spolupracuji s různými malíři všech stylů.

A protože se říká, že je lepší jednou vidět než třikrát přečíst, zde nabízíme video o Pohybových obrazech...

Autor: MiM
Zdroj snímků: Archív Jitky Osičky

Další divadelní rozhovory si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery