Glosa - Co dnes dělá... akademický malíř František Leták

František Leták u jednoho ze svých portrétů Prahy

Glosa

Intenzívně dokončuji přípravu na svoji blížící se květnovou výstavu obrazů v Kutné Hoře, kterou chystám společně s místní uměleckou agenturou ArcusGallery v prostorách knihkupectví a galerie Kosmas. Prezentovat se zde budu výběrem z tvorby posledních dvaceti let – krajinami, zátišími i „portréty“ měst z cyklu, kterému se věnuji dlouhodobě pod pracovním názvem Královská města českých zemí.

glosa letak 2glosa letak 4Vedle olejomaleb Prahy, Českého Krumlova či Litoměřic nebude samozřejmě chybět ani Kutná Hora, zastoupená pohledem na kostel sv. Jakuba s parkánem, obrazem který ještě voní čerstvými barvami. Jedním z ústředních námětů výstavy bude velkoformátový obraz Praha z Petřína o rozměrech 3000 x 1000 mm. Součástí výstavy bude i komorní charitativní aukce jednoho z mých obrazů.

Další výstavu plánuji s partou bývalých spolužáků na srpen 2019 v Pelhřimově, kde bude zastoupeno několik skvělých výtvarníků z naší průmyslovky, kromě jiných Jiří Rydlo, Lenka Jelínková či Renata Grolmusová nebo Milan Brodský.

glosa letak 5glosa letak 6S Milanem jsme si před časem pořídili sklářskou pícku na Šumavě, neboť jsme si vzpomněli na naše studia na Střední průmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově. Letos poprvé po téměř čtyřiceti letech budu opět dělat moje vidění designového skla – tedy vypalovat vázy, které dekoruji či maluji akty i pražskými motivy. Moc se na naši práci se sklem oba těšíme, snad z toho časem vznikne i společná výstava.

* * *

glosa letak 1glosa letak 3Akademický malíř František Leták se narodil v roce 1949 v Ústí nad Labem. Od roku 1953 žil v Litoměřicích. Byla to láska ke kreslení, která ho přivedla v roce 1966 na Střední průmyslovou sklářskou školu v Kamenickém Šenově, kde si vybral obor malování, tvarování a lepení skla. Rok po absolutoriu (1971) byl přijat na Akademii výtvarného umění v Praze do ateliéru Františka Jiroudka, kde se zabýval krajinomalbou. Restaurování studoval u Raimunda Ondráčka a figurální malbu u Karla Součka. Studia na AVU ukončil v roce 1977.

Nyní František Leták žije a tvoří v Praze. Maluje krajiny, zátiší, portréty i akty, především ale „portréty“ měst, včetně historických pražských uliček i velkoplošných panoramat našeho hlavního města. Svá díla Leták vystavuje v galerií doma i v zahraničí – kromě jiného například v Japonsku, Řecku, či na Kypru a v mnoha dalších zemích.

Autor: Ivan Černý
Snímky Miroslava Moravce

Další glosy si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery