Glosa - Co dnes dělá... publicista a spisovatel Ivan Černý

Glosa

Po půldruhém roce hezké práce je před vydáním v nakladatelství Grada svým způsobem jedinečná turistická rukojeť Ve stopách českých sklářů, kde mapuji současné, fungující hutě, specializované na ruční výrobu užitkového, dekorativního i uměleckého skla. Spojujícím prvkem je možnost na základě objednávek jednotlivé manufaktury navštívit v rámci turistické exkurze.

cerny obalkaJsou to ve své podstatě literární reportáže, propagující čtivou formou dílo našich mistrů světově uznávané „křehké krásy“. Výletník tak může, s knížkou praktického formátu v ruce, navštívit na dvě desítky skláren a na vlastní oči poznat, co toto nádherné umělecké řemeslo obnáší. S historií našeho skla, které je takříkajíc rodinným stříbrem a vyrábí se v Čechách i na Moravě více jak 800 let, se pak čtenář seznámí v druhé části knihy, která ho zavede do předních sklářských muzeí a skanzenů od Šumavy až po nejsevernější Čechy.

Knížku skvěle ilustruje svými snímky známý pražský fotograf Miroslav Feszanic.

Ne však všechny hutě a sklářská designérská studia, jež jsou momentálně v provozu, se do tohoto svazku vešly. Pro ně se ale najde místo v připravovaném druhém dílu, rozšířeném i o sklárny moravské. Tentokrát se ale čtenář vydá v knize Po stopách českých a moravských sklářů i ve společnosti mého kolegy a spoluautora druhého svazku, prvotřídního znalce českého skla Jiřího Říhy, emeritního prezidenta sdružení České umění skla/The Czech Art of Glass. Jiřímu děkuji za důležité připomínky při práci na prvním dílu a vážím si velmi toho, že se ujal role spolupracovníka svazku druhého.

Vedle jmenované práce připravuji autobiografický text o životě a díle západočeské malířky Kristiny Folprechtové a mám rozpracovaný rukopis Gastroturistika Středomoří.

* * *

cerny 1Ivan Černý (* 1949) studoval začátkem osmdesátých let minulého století Fakultu žurnalistiky, studium však nedokončil. Do světa literatury vstoupil v roce 1975. Z jeho vydaných titulů jmenujme alespoň První kolo, Obyčejná dobrodružství, Přístav bez lodí nebo Byl jednou jeden Vlasta. Vydal též sérii knih z prostředí kriminalistiky nebo triptych o mezilidských vztazích pod souborným názvem Bilance citů. Rovněž mu vyšlo literární zpracování filmového scénáře veselohry z vinařského prostředí 2Bobule.

Dlouhodobě se Ivan Černý věnuje publicistice cestovního ruchu. S žurnalistou Jiřím Bartošem napsal knižního Průvodce Bulharskem a s kolegyní novinářkou Ivanou Masákovou publikaci na cesty pod názvem Turistická rukojeť.

Před krátkým časem mu vyšla v prezentační publikaci monografie současné české královny vitráže Jitky Kantové.  A k tisku je připraven Černého rukopis prózy Oblíbenec smrti, ve kterém se autor v příběhu českého interbrigadisty vrací ke španělské občanské válce před osmdesáti roky.

V současnosti je Ivan Černý šéfredaktorem listu pro výtvarné umění a kulturu Art Mozaika a dlouhodobě spolupracuje s webem Putování za uměním.

Autorka: Taťana Březinová
Zdroj snímků: Archív

Další glosy si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery