Komentář - Zeman ničí nejen ústavní tradice, ale též Pražský hrad! Obětí jeho neomalenosti se stala plečnikovská dlažba III. nádvoří

Komentář

V pondělí 10. května 2021 se v areálu Pražského hradu rozhořelo v režii Miloše Zemana a jeho suity na 30 000 svící v pivních kelímcích. Údajně šlo o pietu za zemřelé v důsledku pandemie nového čínského koronaviru. Akce to byla podivně teatrální a velice nedůstojná, jak už je u nejvyššího ústavního ničitele Zemana stálým zvykem. Navíc se její protagonisté evidentně dopustili poškození památkově chráněné dlažby hradního nádvoří.

zeman plecnik 1zeman plecnik 2Centrem happeningu, během něhož byl prezident republiky a spalovač pivních kelímků Zeman „pietně“ vztyčen ze svého kolečkového křesla, se stalo III. nádvoří Pražského hradu před katedrálou sv. Víta. Připomeňme si, že Pražský hrad je národní kulturní památka, která je součástí pražské památkové rezervace. A celý tento unikátní areál je zároveň na seznamu Světového dědictví UNESCO. Památková ochrana je v českém podání velice přísná (někdy až rigidní), jakékoliv stavební a jiné aktivity, které by mohly vést k poškození jednotlivých objektů či detailů veřejného prostranství, jsou zapovězeny nebo přísně regulovány.

A takový stupeň památkové ochrany se tudíž nutně vztahuje i na III. nádvoří Pražského hradu. Po vzniku republiky, kdy se prvním prezidentem stal T. G. Masaryk, byla dokončena katedrála sv. Víta, stejně jako archeologický výzkum v jejím bezprostředním okolí. Plocha III. nádvoří pak byla v roce 1932 pokryta žulovými deskami dvou odstínů seřazených do čtvercových vzorů. Autorem koncepce nebyl nikdo jiný než slavný hradní architekt Jože Plečnik (* 23. ledna 1872; † 7. ledna 1957) se svým neméně slavným spolupracovníkem Ottou Rothmayerem (* 28. února 1892 v Praze; † 24. září 1966).

zeman plecnik 3zeman plecnik 4Po rozteklých svících a pivních kelímcích Zemanovy „piety“ zůstal na III. nádvoří velký nepořádek, na který se pak vrhli hradní uklízeči. Výsledek vidíte ve fotogalerii na snímcích, pořízených v sobotu 15. května 2021, tj. pět dní po ataku zemanovského gangu, který si z Pražského hradu udělal soukromou rezidenci pro svou vrtošivou zábavu. Plečnikovská dlažba tak „získala“ prazvláštní dekor, který zcela adekvátně vystihuje barbarství reprezentované mynářovsko-nejedlovskou opričninou ovládající Pražský hrad.

Je to ostuda a smutný symbol toho, co všechno se od roku 2013 stalo s Pražským hradem!

Autor: Petr Hlaváček
Zdroj: forum24.cz
Autor je historikem, filozofem a editorem Nové Orientace

Další komentáře si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery