Strašidla společně se Škvejchlou ve výloze...

Reportáž

O nové dětské knize všestranně talentované spisovatelky, hudebnice a výtvarnice Petry Vychytilové Proč bydlíš v rybníku, zelený vodníku? jsme již na webu Putování za uměním informovali. Navštívili jsme také pohádkovo-vodnický křest, při kterém sice nekapalo hostům ze šosu, ale všude se vznášela skvělá a veselá nálada. A nebylo divu, vždyť kmotřičkami autorčina vodníka Škvejchly byly tři sudičky, které mu popřály radostnou cestu ke čtenářů od šesti do devětadevadesáti let - první česká filmová Popelka, herečka Eva Hrušková, světově proslulá harfenistka Jana Boušková a vynikající interpretka na elektronické housle Markéta Muzikářová.

vodnik vyklad 1Knihu, která vyšla péčí nakladatelství Globus International v edici Miraculum Octavum Mundi graficky ztvárnili a vytiskli v kutnohorské tiskárně Label. A nepříliš daleko od této tiskárny, která si vydobila svojí kvalitní prací přední pozici mezi českými středními tiskárenskými firmami, na rohu Václavského náměstí a Kollárovy ulice je nevelká výloha, ve které se kniha Proč bydlíš v rybníku, zelený vodníku? představuje.

vodnik vyklad 2Knihu, která navazuje na předcházející autorčino dílo pro děti Nastydlá strašidla, Petra Vychytilová opět nejenom napsala, ale také vyzdobila s textem souznějícími ilustracemi a proložila perličkami básniček-písniček, ke kterým složila i hudbu, tu do knihy přenesla v notových zápisech. Příběh vodníka Škvejchly a jeho kamarádky Anetky Podzimkové z 2. A v pruhovaných podkolenkách se sice odehrává v současné době a v našem reálném světě, ale prolíná se, jak autorka říká, přeplývá, se světem neohraničené fantazie. Krásná čeština, s níž si Petra Vychytilová pohrává a dotýká se jí s lehkostí, s jakou pohádkové víly tančí, je proložena novotvary, které autorka snadno vykouzlí, i slovy už pozapomenutými či dokonce ztracenými v čase...

vodnik vyklad 3Příběh kreslené a malované, básničkové i písničkové pohádky nebudeme prozrazovat, abychom malé čtenáře, předškoláky a děti mladšího školního věku, stejně jako jejich rodiče a prarodiče, nepřipravovali o potěšení z jeho postupného, vtipného a úchvatného odhalování.

xxx mim hlavickaText a snímky: MiM
Autor je šéfredaktorem webu Putování za uměním

Knihu výtvarnice, spisovatelky a hudebnice Petry Vychytilové Proč bydlíš v rybníku, zelený vodníku?, která vyšla v edici Miraculum Octavum Mundi, si můžete prohlédnout a případně i koupit v internetovém Knihkupectví theressa, které má na její prodej výhradní právo.

Další knižní a audioknižní recenze si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku antikvariátu U Skleněné kašny