Karel Höger - Z hercova zápisníku

Literatura

Antikvariát internetové pasáže i-passage.cz v posledních dnech rozšířil svoji nabídku biografií a životopisné literatury. Připomeňme alespoň životopisný román o slavném francouzském malíři Henri Toulouse-Lautrecovi nebo autobiografii Roberta Stonea Zelená mládí, ve které hrají hlavní roli šedesátá leta minulého století.

Nejčerstvějším přírůstkem je publikace Z hercova zápisníku, která v roce 1983 vyšla ke 100. výročí otevření Národního divadla a věnuje se životu i dílu významného českého herce Karla Högera (*  17. června 1909; † 4. května 1977). Byl to velice jemný člověk s mimořádně citlivým hereckým projevem a kultivovanou výslovností. Jeho první manželkou byla herečka Zdenka Procházková, v roce 1962 se oženil s Evou Högerovou, rozenou Vachkovou.

hoger z hercova zapisniku titulhoger z hercova zapisniku 1Kromě umělcova podrobného životopisu najdeme na stránkách Högerovy knihy jeho úvahy například o Bedřichovi Smetanovi, Mikoláši Alšovi či Karlu Čapkovi; nechybějí ani postřehy o umělcích světového formátu, například o Antonu Pavlovičovi Čechovovi či Johannu Wolfgangovi Goethovi. 

Karel Höger se ve svých textech vyznává z lásky ke své profesi, k mateřskému jazyku, jenž mu byl nástrojem, s nímž dovedl nad jiné mistrovsky zacházet, a také z lásky životu a lidství. A právě ona lidskost, jež byla charakteristickým znakem nejen Högerova herectví, ale především celé jeho osobnosti, činí z této knihy mimořádný a vskutku nezapomenutelný čtenářský zážitek.

hoger z hercova zapisniku 2hoger z hercova zapisniku vazbaDruhé vydání publikace Z hercova zápisníku připravil za spolupráce hercovy manželky Evy a doslov napsal Vladimír Justl. Když Eva Högerová končila práce první etapy komplexního zpracování archívu svého manžela Karla, našla další písemnylo to celkem třiačtyřicet položek od roku 1939 až po sedmdesáta leta minulého století. Pro druhé vydání se využila fakta a údaje z deseti nových materiálů. Podstatné je, že osm z nich je ze čtyřicátých let minulého století (navíc jeden z roku 1951 a další z roku 1969), tedy z období, které bylo v prvním vydání Zápisníku nejméně zastoupeno. Tím se kniha ve svém vývojovém rytmu výrazněji posunula až do čtyřicátých let.

Kniha Karel Höger - Z hercova výpisníku, kterou nabízí internetový antikvariát v kategorii Biografie, má poškozený a knihařskou lepenkou opravený papírový přebal, dále jsou na několika stránkách razítka, samolepky a vpisky knihovny, jinak je ve velmi dobré kondici. Prohlédnout si více fotografií a případně si knihu i objednat a koupit můžete přímo zde.

Autor: MiM
Zdroj snímků: i-passage.cz

Další články o zajímavých knihách a publikacích najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery