Dobročinná aukce - Se srdcem na dlani

Dobročinné

Od čtvrtka 22. listopadu do pátku 7. prosince 2018 je široké veřejnosti, milovníkům výtvarného umění a sběratelům otevřená předaukční výstava 422 děl na pražském Ovocném trhu, v sídle University Karlovy. Jedná se o již 14. aukční salon výtvarníků Nadace Charty 77 Konto BariéryAukce samotná se bude konat v neděli 9. prosince 2018 od 1:.00 hodin v Modré posluchárně Karolina.

Bohatý výběr děl, skvělý katalog

bariery 1bariery 2Jakmile se v Praze zešeří, nabízejí přízemní prostorná okna historické budovy Karolinum skvělý pohled na jedinečnou a námětově mimořádně pestrou výstavu. I proto zde jak Pražané, tak zahraniční návštěvníci v údivu zpomalují, mnoho z nich pak přitiskne čelo téměř až na sklo a hltá pohledem širokou nabídku grafik, pláten, plastik či skla od předních domácích tvůrců. Lepší je však vejít dovnitř, zakoupit si katalog tohoto již čtrnáctého salonu a procházet se s ním v ruce tímto legendárním prostorem, nyní nevídaně vyzdobeným kumštýřskými pracemi 370 tvůrců, kteří své umění věnovali ve prospěch dobré věci.

To prý hřeje u srdce víc, než vánoční punč při procházce po Staroměstském náměstí. Ostatně, nebyla by některé výtvarné dílo z dražební nabídky právě tím nejvhodnějším dárkem pod stromeček? Mimochodem, on již sám katalog tohoto salonu výtvarníků je hodnotná sběratelská záležitost a výborná rukojeť pro toho, kdo se chce orientovat v českém současném výtvarném umění.

Autoři a jejich práce od á až do zet

bariery 3bariery 4Jak jsme si již řekli, aukce i výstava se konají díky podpoře výtvarníků, kteří pro dobrou věc poskytli svá díla zcela nezištně. Vystavené umění je popsáno ve výstavním katalogu, kde nechybějí základní údaje o jednotlivých autorech, ani název a technika výtvarné práce. V samostatném aukčním katalogu je pak uvedena reálná tak i vyvolávací cena díla.

První položkou je Ágnes Jana, Kristus v Le Mana – kolorovaná grafika, signováno, rámováno, hodnota daru 12 000 Kč, vyvolávací cena 8000 Kč. Následuje v abecedním výčtu dalších 369 jmen, dlouhý seznam končí Ženatá Kamila, Červený les, olej na plátně, signováno, rámováno, hodnota daru 50 000 Kč, vyvolávací cena 40 000 Kč.

Není možné v rámci této pozvánky na přední charitativní pražskou akci, která se tradičně koná každým druhým rokem, popisovat jednotlivé umělecké práce. Jejich spektrum je široké, od kreseb, grafiky i kombinovaných technik přes asambláž, litografie, suchou jehlu či kolorované dřevo (nejdražší položka Bílek Michael, figury v nadživotní velikosti, signováno, hodnota daru 400 000 Kč, vyvolávací cena 200 000 Kč.), až po digitální tisky, oleje, kovové plastiky a umělecké sklo. V každém případě člověk se srdcem na dlani si zcela určitě vybere nejenom podle svého vkusu, ale též kapsy, vždyť jsou v nabídce i velmi pěkná díla v řádu stokorun, a tak našinec nemusí být zrovna milionář, aby se nemusel bát na aukci jít a dražit.

Věnováno příznivcům dobrých skutků

bariery 5bariery 6Jak nám řekla Božena Jirků, ředitelka Nadace Charty 77, i letošní aukční salon Konta Bariéry je opět věnován ve prospěch handicapovaných studentů.

„Vždycky si uvědomuji, jak nadaci sluší tradice, jak se vyplácí být vytrvalý, důvěryhodný a mít jasný cíl. Tyto zásady naše aukční salony splňují a na ohlasu dárců, českých výtvarníků, je to znát...“ usmívá se Božena Jirků a pokračuje: „Vážíme si každého daru. Některé skvosty, které jsme ale letos dostali, mi doslova vyrazily dech. Jsem si však jista, že naprostá většina z nabídky si najde cestu mezi přátele výtvarného umění i do rodin, které vychovávají své děti k tomu, že obraz, coby umělecké dílo, patří k jejich životu.“

Připomínáme...

bariery 0Výstava uměleckých děl, zařazených do 14. aukčního salonu, se koná od čtvrtka 22. listopadu do pátku 7. prosince 2018. Vždy od 10:00 do 18:00 hodin v Křížové chodbě Karolina, Univerzita Karlova, Ovocný trh 3-5, Praha 1. Vlastní aukce uměleckých děl proběhne v neděli 9. prosince 2018 od 13:00 hodin v Modré posluchárně UK, vstup z Ovocného trhu.

Autor: Ivan Černý
Snímky Miroslava Feszanicze

O dalších dobročinných aukcích výtvarného umění si můžete na webu Putování za uměním přečíst zde nebo na facebooku ArcusGallery

bariery 7