Šímovy Ostrovy se v aukci prodaly za zhruba osm miliónů korun

Obraz Josefa Šímy Ostrovy z roku 1961. Zdroj snímku: 1. Art Consulting Brno

Česko

Obraz Josefa Šímy s názvem Ostrovy se prodal za zhruba 8,1 miliónu korun včetně aukční přirážky. Olejomalba z roku 1961 se stala nejdražším dílem vydraženým v nedělní (24. února 2017) aukci společnosti 1. Art Consulting. Dohromady si podle majitele galerie Jiřího Rybáře kupci odnesli umělecká díla za více jak 60 miliónů korun.

„Jsme nesmírně spokojeni, prodali jsme zhruba pětasedmdesát procent nabízených děl,” prohlásil Jiří Rybář s tím, že se dražily 184 položky. Galerie podle něho v poslední době prodává nejvíce obrazy z druhé poloviny 20. století.

sima ostrovy 1Šímův obraz Ostrovy si kupec odnesl za vyvolávací cenu 6,9 miliónu korun navýšenou o aukční poplatek.

Nejdražším dílem Josefa Šímy na českém aukčním trhu je obraz ML z roku 1927, který se prodal za více jak 36 miliónů korun. Na trh se toto stěžejní Šímovo rané dílo vrátilo po čtrnácti letech a jeho cena se od posledního prodeje zpětinásobila. Byl také nejdražším obrazem roku 2018.

Český malíř Josef Šíma, někdy uváděn jako Joseph Sima (* 19. března 1891; † 24. července 1971), patří k významným osobnostem evropského moderního malířství. Protože žil téměř padesát let v Paříži, je někdy považován za francouzského malíře.

sima ostrovy husDruhou nejdražší vydraženou položkou se na nedělní aukci stal vzácný dokument z roku 1414 související s Janem Husem. Soukromý majitel si jej koupil za 7,2 miliónu. Notářský zápis na pergamenovém papíře s pečetí je podle aukční síně jediným exemplářem svého druhu a kromě historické ceny je také důležitým dokladem právní argumentace počátku 15. století. Vyvolávací cena byla čtyři milióny korun. Dokument není prohlášen za kulturní památku.

Na téměř 4,2 miliónu se vyšplhala cena obrazu Zdeňka Sýkory nazvaného Linie č. 228, který začínal na částce 3,2 miliónu. Autor tvořil takzvané liniové obrazy na základě přísné náhodnosti každého prvku. Dílo ze stejného cyklu s názvem Linie č. 140 se prodalo v říjnu 2018 za 6,5 miliónu.

Přes tři milióny zaplatili kupci podle galeristy také například za obrazy Františka Foltýna Kompozice a Václava Radimského Letní krajina.

Zdroj: ČTK

O dalších aukcích výtvarného umění pořádaných v Česku si můžete na webu Putování za uměním přečíst zde nebo na facebooku ArcusGallery